Co dělat, když mi firma vystaví fakturu z důvodu pojistné události i s DPH?

19.01.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Jako zaměstnanec jedné firmy jste způsobil při své práci neúmyslnou škodu druhé firmě, ta vám vystavila fakturu na uhrazení nákladů z důvodu pojistné události i s DPH a vy se domníváte, že by zde mělo být DPH osvobozeno? Poradíme vám.

V poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či financování bydlení a nově také dotaz na mzdy, sociální a zdravotní pojištění a firemní financování. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy zaměstnanec jedné firmy způsobil při své práci neúmyslnou škodu jiné firmě a ta jim vystavila fakturu na uhrazení nákladů vzniklých z důvodu pojistné události i s DPH. První firma se však domnívá, že že by tato pojistná událost měla být od DPH osvobozena a žádá nás o ověření.

Dotaz od našeho čtenáře:
Vážený pane doktore, prosím o radu. Při montáži, kterou prováděl zaměstnanec naší firmy došlo vlivem netěsnosti jímky, kterou montoval, k úniku oleje na staveništi. Poškozená firma na nás přefakturovala úhradu vzniklých nákladů na likvidaci. (My jsme posléze tuto náklady uplatňovali na pojišťovně). Poškozená firma vystavila fakturu v tomto znění: "Fakturujeme Vám vícenáklady vzniklé z důvodu Vaší pojistné události" a vystavila fakturu na určitou hodnotu a k ní vyčíslila DPH. Je to v pořádku? Domnívám se, že jako pojistná událost by toto plnění mělo být osvobozeno od DPH. Jak by to však bylo v případě, že by naše firma neuplatňovala škodu na pojišťovně? Tam by potom muselo být i DPH? Děkuji za objasnění.
 
Odpověď od našeho poradce: 
Není, doklad měl být bez DPH. Škoda není uskutečnění zdanitelného plnění. Další osud pohledávky (přefakturace na pojišťovnu) není v tomto případě rozhodující.
S pozdravem Dytrich Petr, JUDr.

 

Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FIRMY