Co dělat, když mi zaměstnavatel nevyplácel plat a posléze prodal firmu?

14.12.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Váš zaměstnavatel se dostal do finančních potíží, přestal vám vyplácet řádný plat, po čase prodal firmu jiné osobě a vy nyní nevíte, po kom plat z dřívější doby vymáhat? Poradíme vám.

Mnoho let jste pracovali u úspěšné společnosti a byli jste celkově spokojeni. V poslední době se však váš zaměstnavatel dostal do finančních potíží, přestal vám vyplácet měsíční plat a po pár měsících firmu prodal. V nyní přemýšlíte, jak získat dlužné peníze zpět. A právě pro tyto situace jsme pro vás připravili přehled činností, které je potřeba udělat za účelem získání platu z dřívější doby.

 
Na koho se obrátit

Při změně majitele společnosti, ve které pracujete, přechází všechna práva a povinnosti na nového zaměstnavatele a vaše pracovní smlouva zůstává na základě zákoníku práce nadále v platnosti. Z toho tedy vyplývá, že plat z dřívější doby můžete vymáhat od vašeho nového zaměstnavatele. Stejně byste postupoval i v případě, kdybyste po převodu společnosti na jinou osobu rozvázal pracovní poměr.

 
Výpověď před prodejem společnosti

Jiná situace by však nastala v případě, pokud byste podal výpověď ještě před prodejem firmy. Plat z minulých období byste pak mohl soudně vymáhat po původním majiteli. Nový zaměstnavatel totiž přebírá práva a povinností jen u zaměstnanců, kteří ve firmě pracují v době odkoupení.

 

Zdroj: Zákoník práce

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY