Co dělat, když si chci snížit firemní náklady?

20.10.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Pokud přemýšlíte jak si razantně snížit firemní náklady, založte si dceřinnou společnost v některém z daňových rájů. Kromě nemalé úspory na daních můžete v daňovém ráji také využít odlišností obchodního práva, ochránit váš majetek nebo si zajistit anonymitu.

Daňovým rájem je země, kde neexistuje daň z příjmů či zisků pocházejících z profesionální činnosti nebo daň z příjmů a nebo existuje s podmínkou, že příjmy nebo zisky vznikající mimo území tohoto státu nebo teritoria dani z příjmů nebo důchodů nejsou podrobeny. Kromě daňových úlev tyto země nabízí podnikatelům i další výhodné podmínky, jako například vyspělou infrastrukturu, výhodnou legislativu, vymahatelnost práva či rozvinutý bankovní systém. 

 
Co motivuje firmy podnikat v daňových rájích

Nejčastějším důvodem firem, které podnikají v některém z daňových rájů, jsou daňové úspory. Tato skutečnost je způsobena jednak neúměrným zdaněním ve vyspělých zemích a také skutečností, že mnohé náklady vynaložené společností pro dosažení jejích příjmů vůbec nejsou za daňové náklady považovány (např. ztráty z prodeje pohledávek či cenných papírů v našich podmínkách). Jednotlivé společnosti jsou potom nuceny alespoň některé činnosti optimalizovat přes dceřinné společnosti založené ve vhodnějších daňových podmínkách.

Velmi důležitým motivem firem je také možnost založit pro určitý účel společnost v zemi se zcela odlišným společenstevním a obchodním právem, což umožní např. uspořádat vztahy mezi podílníky ve společnosti způsobem, který odporuje našemu obchodnímu právu. Stejně tak může být podstatná také výrazně nižší úroveň administrativních povinností, tedy že není nutné předkládat účetní výkazy a daňová přiznání, zprávy pro rejstřík společností apod.

V méně vyspělých ekonomikách se často setkáváme s regulací (především devizovou) některých činností. Příkladem je např. obchodování s opcemi na zahraniční cenné papíry, jež se u nás v minulosti kvůli devizovým opatřením prováděly přes zahraniční dceřinné společnosti, které této regulaci již samozřejmě nepodléhaly. Ve velké oblibě je také využívání zahraničních společností z daňových rájů k ochranně svého majetku například před nároky budoucích věřitelů.

Rozhodujícím faktorem při investování může být v určitých případech ochrana investorů a anonymita vlastníků. Je obrovskou výhodou např. v počáteční fázi akvizic využít anonymity společnosti, u níž nejsou veřejně známí vlastníci. Na podobné bázi spočívá ochranná anonymita proti zájmu státních byrokratických aparátů či organizovaného zločinu.

 
Rizika daňových rájů

V podstatě jedinou hrozbou, díky které může daňový ráj ztratit svoje výhody, je možná změna legislativy v daném státě. V současné době jsou však právní systémy vyspělých zemí natolik vyzrálé, že uvedené riziko téměř nehrozí.

 
Na kolik vás přijde firma v daňovém ráji

Orientačně se dá říct, že náklady se při založení firmy v některém z daňových rájů pohybují v řádu tisíců eur. Výše konečné ceny je závislá na umístění sídla společnosti, na rozsahu dokumentace, na využívání nezávislých jednatelů či služeb spojených s provozem firmy.

 
Přehled daňových rájů

Mezi státy a ostrovy vyznačující se nízkými či žádnými daněmi patří například Andorra, Angola, Antigua, Bahamské ostrovy, Bahrajn, Barbados, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Campione, Delaware, Džibutsko, Francouzská Polynésie, Gibraltar, Grenada, Irsko, Jamajka, Kajmanské ostrovy, Kiribati, Kostarika, Kypr, Libanon, Libérie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Mauritius, Monako, Montserrat, Nauru, Nevada, Nizozemské Antily, Nová Kaledonie, ostrovy v průlivu La Manche (Jersey, Guernsey), ostrovy Turks a Caicos, ostrov Man, Hongkong, Panama, Seychely, Singapur, Svatá Helena, Šalamounovy ostrovy, Švýcarsko, Uruguay, Utah, Uruguay, Utah, Wyoming, atd.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY