Jak si zařídit mobilní kancelář

08.07.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Slunečné dny a vysoké letní teploty přímo vybízejí k tomu opustit kancelář. Málokdo z nás si však může dovolit dvouměsíční volno, naopak stále více lidí musí pracovat i na dovolené. V následujícím článku představíme, jak si užít léta zařízením příjemného mobilního pracoviště, ať už na chalupě, či u moře. Fungovat bude srovnatelně jako vaše standardní kancelář.

Pořiďte si notebook s kvalitní baterií

Stěžejní věcí ve vaší mobilní kanceláři je kvalitní a lehký notebook. Pokud plánujete pracovat venku na zahradě, kde není připojení k elektrické síti, zvolte laptop s dobrou baterií, která vydrží dlouho bez nutnosti nabíjení. V případě častých přesunů a cestování je na dovolenou vhodný tablet, který je lehký a skladný. Po připojení externí klávesnice se stává adekvátním nástrojem i pro psaní delších textů či vyřizování e-mailů. „Pro mobilní kancelář jsou ideální a téměř nezbytné multifunkční nabíječky, ve kterých je možné nabít až čtyři mobilní zařízení zároveň. Zařízení je možné plně používat i během jejich nabíjení. Nabíječka navíc současně funguje jako stojan, a poskytuje tak ideální úhel pro psaní či čtení na obrazovce tabletu,“ vysvětlila Jana Martínková, marketingová manažerka společnosti Activa, která nabízí vybavení pro mobilní kanceláře.

Elektroniku při cestování dobře zabezpečte

Notebooky i tablety jsou při cestování vystaveny zvýšenému riziku mechanického poškození. Samozřejmostí je tedy kvalitní obal či brašna, která váš přístroj spolehlivě ochrání před rozbitím či poškrábáním. Při výběru obalu na notebook zvažte, kam s ním budete cestovat. Podle toho se pak rozhodněte, zda postačí měkké polstrování, nebo bude vhodnější silná odolná schránka. Při nákupu obalu věnujte pozornost také velikosti a tvaru notebooku. Přístroj by se v obalu neměl volně pohybovat, ani by neměl být do pouzdra tlačen silou. Velmi často se k výrobě obalů využívá neopren, který je lehký a velice odolný. Pokud svůj notebook či tablet plánujete během pracovní dovolené nosit na pláž, neoprenový obal jej ochrání před nečistotami či zrnky písku.

Využijte online aplikace a datová úložiště

Pro práci z terénu je vhodné využívat datová úložiště. K potřebným dokumentům se pak totiž můžete dostat z jakéhokoliv místa, kde je internetové připojení, ať už z plážové kavárny, či z horské vesničky. Data můžete sdílet třeba přes Google disk či Dropbox. Zjistěte si, zda vaše firma využívá takzvaného cloud computingu. Mohli byste pak na své pracovní dovolené využívat služby či programy, které jsou uloženy na informačních serverech. K účetnictví či firemním datům je pak možné získat přístupprakticky odkudkoliv, stačí vám notebook, tablet nebo chytrý telefon. Hodit se vám mohou také aplikace, které vám pomohou zorganizovat práci a naplánovat jednotlivé úkoly.

Chraňte před horkem sebe i notebook

Práce na zahradě může být příjemná. Pokud však teploměr ukazuje tropická horka, měli byste učinit několik opatření pro sebe i své přístroje. Od horka vám uleví malý stolní větrák, který můžete zapojit do prodlužovacího přívodu. Větráky mají obvykle několik stupňů intenzity, což vám umožní zvolit si tu nejpříjemnější variantu. Chlazení však potřebuje také váš notebook. Ochranu přístroje před horkem zajistí podstavce s tichými ventilátory, které je možné napájet přes USB. Protiskluzové zarážky zabrání sesmeknutí notebooku ze stolu a jeho poškození, zvláště pokud máte stůl umístěný v nestabilním terénu. V případě, že pracujete s tabletem a klávesnicí, pořiďte si ergonomickou podložku z gelové hmoty. Je potažena hypoalergenní látkou, která dobře odvádí teplo a vlhkost.

Zajistěte svým dětem hlídání

Většina lidí pracuje také během letních prázdnin, ať už ze svých standardních kanceláří, či z dovolené. Právě v této době se objevují problémy s hlídáním dětí. Školky i družiny bývají zavřené, partner i prarodiče mohou být pracovně vytíženi. Pokud potřebujete svým potomkům zajistit dozor, zjistěte si, zda ve vašem okolí nejsou v provozu letní školky či zda hlídání nenabízí přímo vaše firma. „Pro naše zaměstnance máme zajištěno hlídání v dětském koutku. Zde děti hrají deskové hry, malují si nebo relaxují při sledování pohádky. Samy se tak zabaví a neruší své rodiče při práci. Dětský koutek mohou využívat samozřejmě všichni zaměstnanci bez ohledu na pracovní pozici,“ vysvětlila systém fungování dětských firemních koutků Jana Martínková ze společnosti Activa, která firmám nabízí nejen pro tento účel výtvarné a školní potřeby.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE