České stavební firmy zhoršují výhled na letošní rok

13.04.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Kromě horšího výhledu na vývoj celého odvětví jsou pesimističtější také v odhadech další poptávky po stavebních pracích.

Tuzemské stavební firmy začínají vidět letošní rok v českém stavebnictví černěji, než tomu bylo ještě v lednu. Kromě horšího výhledu na vývoj celého odvětví jsou pesimističtější také v odhadech další poptávky po stavebních pracích. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti CEEC Research ve spolupráci s firmami KPMG Česká republika, Ipsos Tambor, Credos, BenchCom a Korado.

Zatímco v lednu stavaři odhadovali pokles celého odvětví o tři procenta, nyní je to o pět procent. Pesimističtější jsou velké firmy, které celoroční pokles oboru odhadují kolem sedmi procent.

"Výsledky aktuálního výzkumu ukazují, že pokles české stavebnictví stále ještě nedosáhl svého dna. Současná nízká poptávka, a to jak soukromá, tak i veřejná, má zcela zřetelný vliv na pokles výkonu stavebních společností a na snížení vytíženosti jejich kapacit," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Postupná stabilizace a návrat k mírnému růstu stavebnictví kolem dvou procent by podle stavařů mohl nastat v roce 2011.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE