Jak snížit náklady na rozjezd podnikání? Třeba i webem zdarma

21.03.2017 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Doba internetová sice nahrává rozvoji podnikání bez kanceláře a dalšího dříve nutného vybavení, přesto zcela bez vstupních investic rozjet podnikání nelze. Živnostníci, kteří se chtějí zabývat volnou, vázanou či řemeslnou činností sice za ohlášení na Živnostenském úřadě zaplatí jen 1 000 korun, ale založení malé firmy (s. r. o.) přijde na mnohem větší částku. V roce 2015 sice klesla minimální hodnota základního kapitálu s. r. o. z 200 tisíc korun na pouhou jednu korunu, ale na nezbytné právní úkony (sepsání zakladatelské listiny, poplatky notáři, zápis nové společnosti do obchodního rejstříku a tak dále) je třeba počítat s náklady kolem 10 000 korun.

Další výdaje vznikají začínajícím podnikatelům například s vytvořením nových webových stránek a nově také s elektronickou evidencí tržeb (EET), pod kterou budou brzy spadat prakticky všechny typy podnikání. „Rozjezd podnikání není levnou záležitostí a začínající podnikatel velmi rychle zjistí, že se na něj valí náklady ze všech stran, aniž by zatím vůbec mohl generovat nějaký obrat a zisk. Pomoci ale mohou internetové služby, ve kterých si může podnikatel zcela zdarma, nebo jen za několik desetikorun měsíčně, zprovoznit vlastní web, e-shop nebo EET pokladnu,“ říká Jaroslav Hansal, jednatel společnosti Bohemiasoft, která firmám a podnikatelům poskytuje služby Zombeek.cz na tvorbu webových stránek, Webareal.cz na vytváření e-shopů nebo cloudové EET pokladní řešení Kasareal.cz.

Web rychle a zdarma

Vytvoření webových stránek, doplněných například i e-shopem, lze svěřit profesionálnímu dodavateli, pak je ale třeba počítat s náklady v řádu několika desítek tisíc korun. Začínající podnikatel si takovou investici zpravidla nemůže dovolit, ale zároveň internetové stránky potřebuje, aby se o jeho firmě zákazníci dozvěděli.

Řešením je využití internetových služeb, jež jsou k dispozici zcela zdarma nebo za nízký měsíční poplatek. Velmi důležité je, aby měl internetový systém připraveny i šablony pro běžné typy stránek, do nichž stačí jen doplnit textový a obrazový obsah a postavit tak nový web během několika desítek minut a zcela bez nutnosti znát technologie pro tvorbu internetových stránek. Důležitá je též možnost propojení webu s e-shopem nebo provoz webu, společně s e-mailovými schránkami, na vlastní doméně, aby si zákazníci adresu webu i e-maily snadno zapamatovali.

Na co tedy myslet při tvorbě internetových stránek pro malou firmu či živnost?

  • Internetový systém, na němž web poběží, lze pořídit zcela zdarma, nebo jen za malý měsíční poplatek.
  • V systému pro provoz webu by měly být k dispozici šablony běžných typů internetových stránek, do kterých stačí doplnit jen texty a obrázky – podobně jako při práci s textovým editorem.
  • Web by mělo být možné provozovat na vlastní doméně, kterou si zákazníci lépe zapamatují. Roční registrace domény.CZ vyjde na zhruba 200 korun, doména EU je pak ještě levnější.
  • Modulární systém na správu webu by měl umožňovat rozšíření o e-shop, napojení na skladový či fakturační systém nebo EET pokladnu.
  • Provozovatel internetových služeb by měl poskytovat technickou podporu a garanci spolehlivosti provozu.

Kvalitní systémy na provoz internetových stránek jsou schopné růst společně s firmou, především pokud jde o rozsah webové prezentace a objem uložených dat. Samozřejmostí by rovněž měl být takzvaný responzivní design internetových stránek, tedy možnost zobrazit je správně nejen v počítači, ale také v mobilním telefonu či tabletu. „S webovými systémy na tvorbu internetových stránek si poradí každý jen trochu zručnější uživatel počítače. Ve spolupráci s technickou podporou lze propojit web s vlastní doménou a neměla by chybět ani možnost SSL šifrování,“ uzavírá Jaroslav Hansal ze společnosti Bohemiasoft.


Zdroj: Bohemiasoft

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE