5 rad, jak vybrat správný operativní leasing

20.05.2016 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


O operativní leasing mají v poslední době stále větší zájem menší firmy. Ty s ním však ve většině případů mají jen minimum zkušeností. Podle jakých kritérií tedy vybírat? Nad čím se při volbě leasingové společnosti zamyslet? Přinášíme několik rad, které vám rozhodování o leasingu ulehčí.

Musím volit operativní leasing vždy se všemi službami?

Na tuto otázku by bylo vhodné položit si protiotázku: Co od operativního leasingu očekáváme? Až si budeme v tomto směru zcela jisti, bude výběr vhodných služeb mnohem jednodušší. Leasing je flexibilní služba, vhodně si jej navolit tedy není problém. Aby však přinesl kýžený výsledek v podobě efektivního řízení vozového parku, se kterým se pojí i financování, je vhodné své očekávání konzultovat s nabídkou služeb leasingové společnosti a nejlepší řešení hledat společně. Nejedná se ovšem pouze o efektivitu řízení vozového parku, ale například též o rychlost a kvalitu poskytovaných služeb řidičům s celorepublikovým, případně celoevropským pokrytím. Samozřejmostí by měla být i zjednodušená komunikace, dostupnost dat a v neposlední řadě garance nákladů.

Při full-leasingu platím víc než při jednodušších verzích operativního leasingu. Na čem tedy ušetřím?

Více platíme pouze na první pohled, a to jen na splátku. Málo firem opravdu ví, jaké má náklady spojené s provozem vozidel. Ze zkušeností leasingových firem vyplývá, že klienti nemají příliš přehled například o pneumatikách – kolik jich na jednotlivá vozidla koupili, v jakých cenových relacích se pohybovaly a podobně. Jednoduše by se dalo říci, že čím více klient platí ve splátce, tím více má pokrytých a garantovaných nákladů. Leasing přináší nejen lepší možnosti plánování nákladů, na konci nájmu někdy nájemce zjistí, že se mu náklady dokonce snížily. Leasingové společnosti mají totiž díky ohromnému vozovému parku speciální podmínky od dodavatelů a dosáhnou tak kupříkladu na mnohem výhodnější ceny servisu, což se poté klientovi promítne do splátky. A jako bonus se třeba i riziko spojené s neočekávanými opravami rozprostře opět do celého vozového parku.

Musím po skončení operativního leasingu auto vždy vrátit, nebo ho mohu i koupit?

Vozidlo se obvykle vrací leasingové společnosti. Výjimkou jsou speciální vozidla s různými nástavbami či vestavbami, které chce klient ještě na určitou dobu pořídit do majetku. To je možné při splnění zákonem daných daňových podmínek a po dohodě s leasingovou společností. „Například firma Arval umožňuje koupi pronajímaného vozidla navíc i zaměstnanci nájemce. Pokud má o vozidlo zaměstnanec nájemce zájem, zhruba měsíc před koncem nájmu kontaktuje Arval, který připraví cenovou nabídku. Pak už je to jen a pouze na řidiči. Druhou variantou je registrace v Arval Clubu, díky které může kterýkoliv zaměstnanec nájemce obdržet slevu na pořízení jakéhokoliv vozidla z aktuální nabídky ojetých vozidel,“ uvádí Martin Kučera, Sales Team Manager společnosti Arval. „Prodej řidičům je velmi oblíbený a profitují z něj všechny strany. Řidič je spokojený, protože si pořídil vozidlo, které už dobře zná, nájemci nejsou fakturována žádná poškození na konci nájmu a leasingová společnost nedostane vozidlo na sklad,“ dodává Kučera.

Je levnější model vozu levnější i v operativním leasingu?

Ne vždy. Levná vozidla rychleji ztrácejí na hodnotě, jejich prodejní cena je tedy po skončení leasingu obvykle nižší. Měsíční splátka na vůz s vyšší pořizovací cenou tedy může být nižší než vůz s nižší pořizovací cenou. Splátku dále ovlivňuje velikost kol a s ní spojená cena pořizovaných pneumatik. Co se týče nákladů mimo splátku, významnou položkou je rovněž spotřeba PHM. Vozidla tedy nelze vybírat pouze podle pořizovací ceny ani podle výše splátky, ale je třeba zohlednit celkové náklady.

Ceny měsíčních splátek se u společností poskytujících operativní leasing někdy výrazně liší. Riskuji něco, když si při stejných službách vyberu nejlevnější nabídku?

Nikoliv. Tedy vyjma zklamání z toho, že se očekávání nenaplnilo a celkové náklady byly nakonec vyšší. Proč si lidé v ČR kupují např. Škodovky, přestože na trhu je mnoho levnějších značek? Protože jim věří – spolehlivé vozy, dostupný servis apod. jsou atributy, za které jsou ochotni si připlatit. Spolupráce s leasingovou společností je dlouhodobou záležitostí, a je proto důležité si ji správně vybrat. Ten, kdo láká na nízké splátky, nemá obvykle co jiného nabídnout. Kupříkladu společnost Arval nabízí partnerství, v rámci kterého klienti získají jistotu v kvalitě služeb a navíc i konzultativní přístup. Jakou vybrat nejvhodnější značku, model, motorizaci? Jak správně zvolit dodavatele PHM karet či nejvhodnější pneumatiky? Řešíte spotřebu PHM? Potřebujete data pro vyhodnocování efektivity řízení vozového parku? S tím vším vám Arval dokáže poradit. Nabízí též on-line reporting a poradenství s identifikací konkrétních oblastí úspor, které sice nemusejí přímo souviset s leasingovou splátkou, ovšem mají významný vliv na celkové náklady.


Zdroj: Arval CZ

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE