Jak se vyhnout nezaplacení své faktury?

13.02.2017 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


I když je platební morálka lepší, stále můžeme narazit na vykuky, kterým např. odvedete sjednanou službu, a oni vám nezaplatí. Dá se tomu nějak bránit? Odpověď zní kladně – dá.

Platební morálka je v různých odvětvích různá, rozhodně je ale lepší, než bývala například v polovině 90. let minulého století nebo v době krize po roce 2008. Inkasování peněz za dodávky se ale věnuje zvýšená pozornost stále a doba, kdy platilo dané slovo či podání ruky, jsou nejspíš nenávratně pryč.

Tři zásady

Pokud nám tedy klient za odvedené služby či zboží nezaplatí, můžeme se bránit. Lepší je ale být připraven. Zde platí tři zásady: měli byste mít písemný důkaz, že mezi vámi a odběratelem vznikl právní vztah, tedy například smlouvu. Měli byste mít k dispozici důkaz, že jste zboží či službu dodali, třetí zásadou je opatření si vhodné zajištění. Dodavatel by tedy měl vždy trvat na uzavření jednoduché písemné smlouvy, nebo doručení písemné objednávky. V tu chvíli byste měli mít případný spor vyhraný. To ale v případě, že je smlouva sepsaná dobře a vůbec nejlepší je, když ji ještě projde odborník. Možná je vám líto financí, které by si patrně právník za zhlédnutí vzal. Lítost by vás ale jistě přešla, když byste zjistili, že je smlouva napadnutelná a advokát protistrany z ní udělal neplatný cár papíru, protože obsahovala neplatné nebo neúplné formulace. A vy byste o svou pohledávku mohli přijít definitivně.

Úrok, záloha, směnka

Motivací pro odběratele také může být úrok z prodlení. Pokud bude tato hrozba zakomponována rovnou ve smlouvě, jistě sehraje svou roli, pokud by se to s placením protahovalo. 8 – 10 % ročně ze sumy nikde jen tak ležet nenajdete. Další instrumentem je záloha. Pokud obchodního partnera neznáte, můžete požadovat zaplacení zálohy. Ta u některých subjektů činí až 100 % částky, takže v takovém případě o peníze nepřijdete. Použít také můžete směnky, kde nebude vyplněna směnečná suma. Ta se doplní až po dohodě stran na výši dluhu odběratele.

Kontrola, faktoring, akreditiv

Důvěřuj, ale prověřuj! Staré pravidlo, které ale pořád platí. Pokud chci s někým obchodovat, raději se podívám, co je zač a jestli se za ním netáhnou dluhy jako červená nit. Můžete se porozhlédnout sami, nebo tím pověřit agenturu, která vám obchodníka proklepne. Zjistí, zdali mu nehrozí exekuce nebo není zadlužen. Při surfování po webu byste neměli minout insolvenční rejstřík, kde může být dlužník také uveden. Dalším řešením je bezregresní faktoring, který nabízejí různé firmy, které se starají a inkaso a správu pohledávek. V případě nezaplacení posílá faktoringová společnost za vás upomínky, navíc nemusíte čekat na zaplacení, protože jsou hned k dispozici. Pohledávky jsou u bezregresního faktoringu pojištěny až do 100 procent nominální hodnoty pohledávky, a to do 90 dnů od splatnosti. Cena celé služby se posuzuje podle možností klienta a odběratele. Akreditiv se hodně používá v mezinárodním obchodě. Dává jistotu odběrateli i dodavateli, že platba se uskuteční a služby budou dodány. Do smlouvy vstupuje banka, která ručí za uskutečnění platby do 100 procent, pokud budou všechny podmínky splněny.

Pojistěte si byznys

Obchod si můžete také nechat pojistit. Na webu si můžete najít pojišťovny, které s vámi uzavřou smlouvu bez ohledu na velikost vaší firmy. Společnosti se u nich pojišťují hlavně proti komerčnímu riziku, jako je platební neschopnost, jakou je konkurz, ale také proti platební nevůli, kdy odběratel zaplatit nechce. Pojistit se také dají různá lokální rizika, jako je válka, č změna politického režimu v zemi odběratele. Odborníci samozřejmě doporučují především pojištění dlouhodobých zakázek. Pojišťovny individuálně posuzují velikost rizika spojeného s partnerem a podle toho určí výši pojistného.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE