Pojištění obchodních rizik

08.08.2005 | , Coface Intercredit Czechia
FIRMY


V mezinárodním obchodě se lze setkat s celou řadou rizik, která je možné rozdělit do několika skupin. Jedná se rizika tržní, teritoriální, měnová, přepravní, odpovědnostní a obchodní. V následujícím textu se budeme věnovat rizikům obchodním, která v sobě zahrnují především...

V následujícím textu, který navazuje na předchozí díly seriálu, pojednávající obecně o prevenci úvěrového rizika a jeho minimalizaci, se budeme věnovat rizikům obchodním, která v sobě zahrnují především platební nevůli nebo neschopnost dostát závazkům. Tato obchodní rizika číhají na podnikatelské subjekty i v běžném tuzemském obchodním styku.

Před nedobytnými pohledávkami se dá chránit různými způsoby, ale jedním z nejspolehlivějších je úvěrové pojištění. U nás je známé od 30. let minulého stolení, v Evropě nabylo významu po druhé světové válce zejména v mezinárodním obchodě a významně se podílelo na podpoře exportu zemí, jejichž ekonomiky byly válkou značně zdecimovány.

Obecně lze říci, že pojistit lze obchodní rizika mezi podnikatelskými subjekty, tedy kupující musí mít platnou registraci v některé členské zemi EU. Nepojišťují se obchodní rizika, kdy kupujícím je fyzická osoba, která nakupuje zboží nebo služby k uspokojování svých osobních potřeb.

Rozlišuje se pojištění krátkodobé, kde lhůta splatnosti nepřesahuje dvanáct měsíců. U pohledávek přesahujících 12 měsíců hovoříme o dlouhodobém pojištění, které v sobě zahrnuji i rizika politická a teritoriální. U dlouhodobého pojištění se tedy nejedná o běžné pohledávky z obchodního styku, ale o pohledávky vzniklé ze složitějších smluvních vztahů, např. vývozu investičních celků, přičemž pojištění je někdy vyžadováno ze strany financujících subjektů. Může se jednat i zájmy státu v oblasti podpory exportu dané země.

Krátkodobé úvěrové pojištění se zpravidla sjednává rámcovou smlouvou na jeden rok či na delší časové období a je vázáno na určité teritorium. Pojistitel přitom ručí za nespecifikované odběratele, které klient není povinen pojišťovně nahlašovat, nebo za určitého odběratele, jemuž je stanoven úvěrový limit, popřípadě se pojištění odvíjí na bázi pojistitelného obratu, kdy jsou pojištěni všichni odběratelé, kterým jsou zboží či služby dodávány na běžný dodavatelský úvěr.

Využívají se však i jiné modely reagující na stále se rozvíjející mezinárodní obchodní vztahy a potřebu co nejrychlejšího a nejjednoduššího průběhu celé transakce.

Cena pojištění se pohybuje v řádu promile či procent pojištěného úvěru a stejně jako spoluúčast pojištěného je závislá na bonitě a stávající platební morálce úvěrovaného subjektu. Tedy čím bonitnější odběratel, tím nižší pojistné i spoluúčast pojištěného a v konečném výsledku i nižší cena zboží či služeb pro kupujícího, protože výše pojistného se do ní zákonitě promítá. Jde tedy o principy nijak neznámé například pro řidiče platící havarijní pojistku.

V České republice působí od r. 1991 Exportní garanční pojišťovací společnost (EGAP), která dnes prochází transformací a dochází v ní k oddělení obchodního pojištění od pojištění se státní podporou. Její dceřiná společnost Komerční úvěrová pojišťovna EGAP zahájí svoji činnost na přelomu 3. a 4. čtvrtletí 2005. Dalšími úvěrovými pojišťovnami působícími na tuzemském trhu jsou nadnárodní pojišťovny Euler Hermes Čescob a Atradius, které jsou nositelkami dlouhodobé tradice a vysoké kvality poskytovaných služeb v oblasti pojištění obchodních rizik.

V blízkém časovém horizontu lze očekávat, že na český trh vstoupí další významná úvěrová pojišťovna – francouzská společnost Coface. Coface, jehož tradice se datuje od r. 1946, se významně podílel na podpoře francouzského exportu a dnes působí přímo či prostřednictvím partnerů sdružených v síti CreditAlliance v 93 zemích světa. Jeho pojistné produkty reagují na potřeby mezinárodního obchodu, ale i na potřeby nových způsobů obchodování (e-business) či využívání nových technologií (internet). Názorným příkladem toho je produktová řada @rating Solution, která je určena segmentu B2B pro řízení firemních úvěrových rizik a zejména umožňuje rychlý přístup k nástrojům sloužícím k jejich ochraně. Prostřednictvím služby Cofanet jsou tyto nástroje přístupné 24 hodin denně z kteréhokoliv místa na světě, kde je možnost internetového připojení. @rating představuje standardizované a celosvětově platné stanovení úvěruschopnosti garantované pojišťovnou Coface.


Příští díl má název: Factoring – stále oblíbenější forma financování krátkodobých pohledávek

Autor článku

Roman Studničný  

Články ze sekce: FIRMY