Internet vám usnadní život

05.03.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Projekt s názvem "Březen - měsíc internetu" vznikl v roce 1998 s cílem upozornit na dosud nevyužité schopnosti internetu například při rozvoji ekonomiky či společnosti. Mottem jubilejního 10. ročníku projektu je "Internet - výhoda pro znevýhodněné".

Téma týdne: Malý průvodce internetem

První počítačová síť vznikla v USA v roce 1969 v rámci vojenské sítě Arpanet (Advanced Research Projects Agency Network), vytvořené skupinou ARPA (Advanced Research Projects Agency). Tato síť byla v podstatě zárodkem toho, co dnes chápeme jako internet. Vznik Arpanetu byl financován grantovou agenturou (později přejmenovanou na DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany USA. Síť neměla žádnou centrální složku, aby fungovala i v případě napadení některé její části jadernou zbraní. Dalším cílem bylo také umožnit vzdálený přístup k nejvýkonnějším počítačům té doby. V roce 1973 se k Arpanetu připojilo Norsko a Velká Británie, čímž vstoupil Arpanet do Evropy. Tou dobou již začali uživatelé sítě objevovat nové možnosti využití internetu v rámci elektronické poštovní komunikace. Dalším pokrokem bylo vytvoření jazyka pro psaní internetových stránek (HTML) a přenosového protokolu (HTTP). Tyto dva principy využívá internet i v současné době.

Již od roku 1998 jsou v rámci projektu Březen - měsíc internetu jednou za rok různým skupinám českých občanů nabízeny zajímavé akce a mediální informace zaměřené na podporu rozvoje internetu. Mottem jubilejního 10. ročníku projektu je "Internet - výhoda pro znevýhodněné". V rámci letošního ročníku projektu nabídne více než 370 knihoven po celé České republice široké veřejnosti možnost seznámit se s internetem. Na základě motta bude podpora zaměřena na osoby se zdravotním postižením, na seniory, matky na mateřské dovolené či na nezaměstnané.

Mezi nejdůležitější internetové portály, které se na znevýhodněné skupiny lidí zaměřují, patří například webové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Tento portál nabízí svým návštěvníkům jak nabídku volných pracovních míst ze všech úřadů práce, tak i informace o všech sociálních dávkách. Na lepší uplatnění handicapovaných občanů na trhu práce je zaměřena Burza práce, nový projekt Konta Bariéry Nadace Charty 77. Detailní informace o problematice zdravotního postižení je možné si přečíst na portálu Helpnet.cz, který nabízí také informace o vyhlašovaných grantových a dotačních řízeních pro neziskové organizace zaměřené na lidi se zdravotnícm postižením. Mezi nejzajímavější portály zabývajícími se bezplatnou poradenskou činností patří server InternetPoradna, který na svých stránkách nabízí tisíce zodpovězených dotazů z oblastí zrakového, sluchového, tělesného a mentálního postižení, drog a závislostí, zaměstnanosti, menšin a cizinců, občanského, duchovního a psychologického poradenství.

Jako jeden z nejzajímavějších portálů zaměřeným na rodiče a děti se zdravotním postižením a na poskytovatele sociálních služeb byl označen server Alfabet. Vzhledem k tomu, že se podle výzkumu NetMonitoru podíl uživatelů internetu starších 60 let od ledna do prosince 2006 zvýšil ze 2,63 na 3,09 procenta, roste i zájem organizací nabízet internetová školení i seniorům. Mezi nejlepší patří projekt nadačního fondu Elpida s názvem Školička internetu pro seniory. V rámci internetového vzdělávání žen na mateřské dovolené si nejlépe vede společnost Attavena, která na podporu vzdělávání zřizuje volně přístupná iPracovniště (počítače připojené na internet).

Projekt nabízí také odborné konference zaměřené na různé skupiny uživatelů internetu. Jedná se například o 7. ročník mezinárodní konference Junior Internet, která se koná v Praze dne 3. března. Této konference se díky dětským organizátorům a BMI sdružení ve větší míře zúčastní i děti se zdravotním postižením. O využití e-learningu v současném vzdělávání bude pojednávat 7. ročník konference E-learning fórum, které se uskuteční 6. března v Praze. Využití navigace GPS, webových kamer a detekčních čidel či online centrum znakového překladu představí dne 17. března v Kongresovém centru Praha konference INSPO 2007 - Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami. Na informační a datovou bezpečnost týkající se krizového řízení, strategického rozhodování a konkurenceschopnosti organizací je zaměřen 9. ročník konference s názvem Internet a bezpečnost organizací. Poslední akcí projektu bude  2. a 3. dubna v Hradci Králové 10. ročník konference ISSS - Internet ve státní správě a samosprávě, jehož součástí bude mezinárodní konference LORIS a workshop delegací zemí Visegrádské čtyřky V4DIS a v rámci které bude udělena cena Český zavináč, cena soutěže Zlatý erb či cena mezinárodní evropské soutěže Eurocrest.

Organizátorem projektu Březen - měsíc internetu je BMI sdružení a záštitu nad jeho 10. ročníkem převzal předseda Senátu Parlamentu České republiky. Hlavními partnery jsou IBM Česká republika a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, mediálními partnery Český rozhlas, Protext - PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Springer Media CZ a Vogel Burda Communications, odborným partnerem FORInterneta logistickým partnerem Česká pošta.

 
Zdroj: Brezen.cz

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY