Stěhování evropského průmyslu do Rumunska

16.05.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Proč se evropské průmyslové společnosti v rámci svých investic od začátku roku zaměřují právě na Rumunsko? Má tato země něco, co ostatní státy nemají? Stane se Rumunsko továrnou Evropy?

V prvních měsících roku ohlásilo přinejmenším sedm v Rumunsku působících společností investiční programy, přičemž každý z nich přesahuje 10 milionů EUR.

Mobilní operátor Mobifon hodlá vložit 30 milionů do budování infrastruktury a centra pro fakturační procesy.

Americká společnost Monsanto má v úmyslu investovat 27 milionů EUR do zemědělských staveb v kraji Ialomita.

Marquardt Schaltsysteme, německý výrobce autodílů, vystaví za 23.2 milionů USD výrobní kapacity pro elektromechanické systémy a převodovky ve středním Rumunsku.

Rakouská firma Porsche Romania, která je výhradním dovozcem Škodovek, proinvestuje 7.8 milionů dolarů do showroomu v hlavním městě.

Německá firma Bock&Partners minulý týden otevřela halu v okresu Covsna, Real Garment Technology SRL, určenou k barvení konfekčního textilu. Bock&Partners již vlastní tři továrny v okolí Covasny, v nichz pracuje zhruba 2000 zaměstnanců. Obrat se blíží 25 milionům EUR a v následujících dvou letech by se podle plánů majitele měl zdvojnásobit.

Siemens VDO Automotive inaugurovala vývojové centrum v Iasi, ve východním Rumunsku. V Temešváru již existuje jiné, podobné centrum, otevřené v roce 2000, kde nyní pracuje 1200 zaměstnanců. Siemens v Temešváru profituje z místní IT fakulty, stejně tak jako v Iasi, kde se nachází rozsáhlá technická univerzita.

Italská společnost Irrom Industrie, divize skupiny Irsap soustředící se na výrobu ocelových radiatorů, oznámila svůj záměr vybudovat v Cluji zhruba za 5 milionu EUR továrnu o ploše 9,000 metru čtverečních. V Cluji již jednu vlastní a to o dvojnásobné rozloze.

Začátkem května oznámila Ikea svůj plán postavit továrnu na maďarských hranicích, v Gura Humorului, v celkové hodnotě až 35 milionu EUR. Výroba se měla spustit v roce 2007. Po továrně v Suceave by to bylo již druhé výrobní místo Ikei, jíž v Rumunsku stále schází prodejní centrum. Rumuni tak paradoxně na nákup  nábytku který sami vyrábí, musí jezdit až do Budapešti.

Renault – Dacia, má v úmyslu zainvestovat do nového technologického centra pro design a testování vyrobených vozů až 180 milionu EUR. Lokalita ještě není vybrána, nicméně mělo by se jednat o jedno ze čtyř měst: Brasov, Craiova, Pitesti nebo Ploiesti. Toto rozhodnuti je součástí strategie Renaultu, soustředící se na rozvoj rumunských operací, které začátkem roku vyhlásil Carlos Ghosn.

Francouzský výrobce sportovní obuvi, lyží a snowboardů Salomon,  spolu se společností Mavic, výrobcem kol, přitáhly své francouzské dodavatele Anorom, Chimsport a CTS a s nimi investice ve výši sedmi milionu EUR do oblasti Orastie. Důvod je podobný jako v ostatních případech: nižší náklady na výrobu a synergie s existujícími výrobci.

Investice za 42 milionu eur do čističky spalin v Pitesti, bude provedená jihokorejským konsorciem SK&EC-LG International, jako jedna z prvních  etap projektu ropné společnosti Petrom. Petrom hodlá vydat miliardu EUR na podobné investice spojené s ochranou životního prostředí a to do roku 2010.

Rakouská firma Fruhwald, která se specializuje na výrobu betonových prefabrikátů, oznámila svůj záměr investovat do Rumunska 40 milionů EUR v příštích 10 letech a vybudovat až šest továren v různých částech země.

Německá společnost Dräxlmaier se také nakonec rozhodla pro Rumunsko: nepostaví závod v Rimavskej Sobote na jižním Slovensku, neboť odstoupila od investičního záměru a v levnějším Rumunsku pravděpodobně rozšíří výrobní kapacity v již existujícím závodě. Investice za 30 milionů EUR slibující vytvořit 1 200 pracovních míst se tak k nemalému překvapení stěhuje Slováků na jih.

V prvních dvou měsích roku 2006 převýšily přímé zahraniční investice miliardu EUR. Spolu s více než 2 miliardami EUR, které má zaplatit Erste Group za převzetí banky BCR, by tak suma přímých zahraničních investic v roce 2006 mohla převýšit 7 miliard EUR.

Proč se evropský průmysl tak narychlo stěhuje do Rumunska?
V první řadě jsou to výrazně nižší výrobní náklady: průměrná mzda v Rumunsku se pohybuje kolem 220 EUR za měsíc. Druhým motivem je zdejší spotřební trh, který nabízí příležitost k odbytu. V obou motivech sehrává svou roli vstup země do Evropské Unie 1. ledna 2007 a vznik bezcelního hospodářství. Výroba v takto levné evropské zemi, může být pro výrobní společnosti rozhodujícím faktorem.

 
Autor pracuje pro korporátní divizi banky BRD  v Bukurešti a je členem Klubu Českých Investorů v Rumunsku.

Autor článku

Tomáš Hes  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY