Euler Hermes: Slovensko čeká vlna bankrotů

28.02.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Jaké důsledky mají daňové reformy na Slovensku? Jaká je pravda o růstu v Česku a na Slovensku? Podniká se lépe u nás, nebo u východních sousedů? Pravdu odhalí následující článek.

Podle nejnovější studie Euler Hermes díky silné ekonomice v České republice  v roce 2006 klesne počet  zbankrotovaných  podniků až o 5% v porovnání s rokem 2005 na méně než 1400 případů. Naopak nová legislativa na Slovensku pravděpodobně zvýší počet bankrotů v roce 2006 asi o 24%, což představuje více než 1800 případů!

Dle očekávání si česká ekonomika vede stále velice dobře, od roku 2002 se růst HDP pomalu zvyšoval až dosáhl hodnoty 4,4% v roce 2004. S malými změnami se během  roku 2005 hodnoty růstu pohybovaly okolo 4 procent. „Právě proto České republice společnost Fitch Ratings snížila loni v srpnu rizikovost ze skupiny  A- na A,“ říká generální ředitel úvěrové pojišťovny Euler Hermes Čescob Júllius Kudla.

To reflektuje relativně silný ekonomický růst a pokračující sbližování s Evropskou Unií. V minulém roce byly investice vyšší než spotřeba a staly se tak hlavním motorem pro ekonomický růst, který byl tak zejména akcelerován zahraničními investory. Výdaje domácností se naopak zpomalily. Příjem z daní překročil očekávání. Nicméně strukturální reformy penzijního systému a zdravotnictví jsou zapotřebí ke garantování dlouhodobé rovnováhy veřejných financí. Nejsou však očekávány do letošních voleb. "Daňový příjem se bude pravděpodobně významně investovat do předvolebního utrácení politických stran, které podpoří pouze krátkodobý růst,“ dodává Kudla. Jak vyplývá ze studie skupiny Euler Hermes HDP by se proto mělo opět zvýšit o 4 procenta v roce 2006. Toto by mělo přispět ke snížení bankrotů firem o 4 procenta, což je o něco více než 1300 případů.

HDP na Slovensku poroste, počet bankrotů firem ale také
Ekonomická předpověď pro Slovensko zůstává výborná s očekávaným růstem HDP o 5% v roce 2006. To ale pravděpodobně pořád nebude stačit na snížení počtu insolventních firem, zvláště pak nastoupením nové legislativy na začátku roku. Nové pružnější zákony mají posílit pozici věřitelů a to napomůže k rychlejšímu tempu  vymáhání pohledávek. "Důsledek bude prudký nárůst bankrotů,“ potvrzuje Kudla.

Studie Euler Hermes uvádí, že růst na Slovensku se v roce 2005 zpomalil jen zvolna na 5,1% v prvním čtvrtletí oproti 5,9 procentům v posledním čtvrtletí 2004. Celkově v roce 2005 HDP vzrostlo o 5 procent. Síla trhu spočívá hlavně na silné domácí poptávce a zvláště pak na spotřebě domácností, která se zvyšuje díky růstu platů. I přes optimistické ekonomické prostředí se očekával v roce 2005 nárůst bankrotů o 40%, což znamená více než 1400 případů. Tento paradox je vysvětlován zprůhledňováním podnikání od roku 2004, které mělo za následek explozi bankrotů. Podle zveřejněné studie se předpokládá, že počet bankrotů v roce 2006 stoupne o 24%, což je okolo 1800 případů.

Klíčová otázka pro firmy zní, jak se efektivně hrozícím bankrotům bránit. Základní obranou proti platební neschopnosti firem, která bankrotu předchází, je především zabezpečení managementu pohledávek ve firmě. Na něj by měla navazovat smlouva s úvěrovou pojišťovnou, umožňující delegovat řadu činností právě na vybranou pojišťovnu a to v celém obchodním procesu. "Tento proces musí pojišťovna sledovat již od sjednávání kontraktu až po úplné zaplacení pohledávky,“ doplňuje Julius Kudla.

Úvěrové pojištění ve světě a v Česku
Světovému trhu dominují v současné době tři úvěrové pojišťovny:

Tyto instituce ovládají přibližně sedmdesát procent světového trhu. První dvě již působí i v Česku, třetí ze zmiňovaných se rozhodla do Česka vstoupit přednedávnem prostřednictvím rakouské dceřiné společnosti. Na českém trhu také významně funguje Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která vznikla v červnu 1992 jako státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky. EGAP by se měla v nejbližší době privatizovat a jedním z vážných zájemců o její koupi je také skupina Euler Hermes.

Graf srovnání bankrotů v Česku a na Slovensku
(2005 a 2006 předpověď Euler Hermes)
Zdroj: Euler Hermes a ČSÚ

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY