České firmy expandují na zahraniční trhy

20.01.2006 | , Finance.cz
FIRMY


V loňském roce vzrostl počet úspěšných českých firem, rozšiřujících své obchodní aktivity do zahraničí. Podle expertů z Patria Finance CF budou v roce 2006 naši investoři ještě aktivnější.

Rok 2005 byl pro Českou republiku z hlediska investic doslova rekordní. "Je jen málo investic, které šly do Česka jen z důvodu levné pracovní síly," řekl Petr Kováč, výkonný ředitel divize korporátních financí společnosti Patria. U úspěšných a stále rostoucích českých firem, které v loňském roce zaznamenaly přebytek volných zdrojů a existenci nízkých úrokových sazeb, bylo možné pozorovat velký nárůst obchodních aktivit nejen v rámci České republiky, ale i na zahraničních trzích. Většina těchto aktivit probíhala na Slovensku a střední a jihovýchodní Evropě, méně pak v Číně, Indii, USA a v Západní Evropě.

Podle odborníků byl v loňském roce v oblasti corporate finance důležitým mezníkem prodej Českého Telecomu, Unipetrolu, Vítkovice Steel a balíku pohledávek ČKA. "Prodej velkých podniků typu Český Telecom vytvořil symbolickou tečku za privatizací českého hospodářství. V současnosti soukromý sektor vytváří již 80 % hrubého produktu České republiky." uvedl Tomáš Klápště, výkonný ředitel Patria Finance CF. Také byl zaznamenán dlouhodobější růst prodeje firem ze soukromého sektorů, vzniklých nebo privatizovaných po roce 1990. Podle Tomáše Klápště se jedná o tzv. druhou vlnu privatizace čili převzetí nejlepších soukromých společností v jednotlivých odvětvích průmyslu a služeb.

 
Tabulka: Prodej velkých podniků v roce 2005

Firma Prodávající Kupující Hodnota transakce Sektor
Český Telecom FNM Teléfonica cca. 83 mld. Telekomunikace
Vítkovice Steel Osinek Euraz Holding cca. 7,1 mld. Hutnictví
Severočeské doly FNM ČEZ cca. 9,046 mld. Energetika
Unipetrol FNM, ČKA PKN Orlen cca. 15,2 mld. Chemie, Petrochemie
Pramen: Patria 

Stále častějším jevem je v poslední době akumulace velkých disponibilních finančních prostředků v privátních rukou, čili většinou ve fondech rizikového kapitálu, investičních skupinách nebo u fyzických osob. Odborníci odhadují, že na veškerých transakcích v České republice se finanční investoři v roce 2005 podíleli až z 50 % "Tyto subjekty jsou v některých případech dokonce cenově agresivnější než strategičtí investoři, jejich cílem je restrukturalizace společnosti, její konsolidace na domácí a středoevropské úrovni a prodej v pětiletém horizontu," dodává Klápště.

Z hlediska výhledu do budoucna bude podle odborníků rok 2006 ve znamení dalšího ekonomického růstu, což se kladně projeví i na vývoji podnikové sféry v České republice. České společnosti se postupně adaptují na nové podmínky evropského ekonomického prostoru a po dosažení svého horizontu rozvoje v rámci ČR je čeká strategické rozhodování o dalším růstu, zda firmu spojit s jinou, rozšířit své aktivity do zahraničí nebo prodat. Ve svých aktivitách týkajících se investic se budou firmy stále více orientovat na zahraničí trhy.

Finanční investoři, kteří se na nákup těchto firem zaměřují, budou oproti strategickým investorům často cenově agresivnější, budou mít lepší znalosti podnikatelského prostředí a po restrukturalizaci nebo konsolidaci koupenou společnost v zhruba 3-5 letém horizontu opět prodají. Více využívaná bude také možnost prodeje společnosti přes kapitálový trh (IPO), která při porovnání s přímým prodejem probíhá za srovnatelných cenových podmínek. "Očekáváme, že investoři z oblasti private equity budou ještě aktivnější než tomu bylo doposud. České firmy se budou ve svých investičních aktivitách čím dál tím víc orientovat na expanzi svých aktivit do zahraničí, jako jeden z hlavních cílů jejich pozornosti bude Rumunsko, Bulharsko a země bývalé Jugoslávie. Velkým tématem budou nejen IPO a jiné transakce na kapitálových trzích, ale také zbývající privatizace, konkrétně firem jako ČSA, ČEZ a Letiště Praha. Silný pohyb ve změnách ve vlastnictví společností bude možno pozorovat v sektorech stavebnictví, oblasti real-estate developmentu, logistických služeb a výroby potravin," uvedl Kováč.

 

Zdroj: Patria Finance CF

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY