ANALÝZA: Evropský obchod s elektřinou trpí úzkou kapacitou

01.06.2005 | , Reuters
FIRMY


Plán Evropské unie na vytvoření jednotného trhu s elektřinou se zadrhává kvůli úzké přeshraniční kapacitě, která brzdí vývoz z nových členských zemí včetně Česka, Polska a Maďarska.

Dealeři, kteří nakupují elektřinu na východě EU a prodávají ji v západních zemích, vyzývají regulátory a operátory přenosových sítí k razantnějšímu postupu a zprovoznění dalších kapacit, aby otevřeli novým trhům prostor k růstu. Bude ale třeba vyřešit i otázku rozdílného způsobu prodeje v jednotlivých zemích, pokud nemá úsilí o jednotný trh napříč kontinentem vyjít naprázdno. Shodli se na tom tento týden účastníci energetické konference v Budapešti.

"Zůstává hodně rizik a překážek, což snižuje možnosti volného obchodu," řekl Jaroslav Dybowski, výkonný ředitel české divize společnosti Entrade. "Existuje řada rozdílných alokačních metod (pro přidělování přeshraničních kapacit), je to opravdu docela velký úkol."

Ceny za přeshraniční kapacity v posledním roce výrazně stouply, a to zvláště na česko-německé hranici, zčásti také kvůli zatížení systému vzhledem k obrovským výkyvům v produkci větrných elektráren, uvedli dealeři. Dybowski dodal, že operátoři přenosových sítí vydělávají při aukcích přeshraničních kapacit dostatek prostředků, aby mohli financovat výstavbu nového vedení. Nicméně podle mnohých hráčů brzdí rozvoj především složité licenční podmínky, nikoli finanční otázky.

"Získání povolení je zdlouhavá a vyčerpávající procedura," řekl Tahir Kapetanovič, ředitel sekce pro elektřinu rakouského regulátora E-control.


Přesto se obchoduje

Přes problémy s úzkým vedením se v některých částech regionu živě obchoduje. Mezi nejaktivnější patří především velké podniky, jež vlastní elektrárny nebo plánují jejich výstavbu, jako německé E.ON a RWE, belgický Electrabel nebo švýcarský Atel. Pozici velkého hráče si postupně buduje také americká Sempra, dodali dealeři. Nejlikvidnějším trhem střední a východní Evropy je Polsko, i když ani tamní objemy nejsou podle účastníků trhu nijak vysoké. Nicméně aktivita by se měla v Polsku v příštím roce dále zvednout, až vyprší některé smlouvy o dlouhodobých dodávkách, které držely velký objem elektřiny mimo volný trh.

"Většina obchodu se týká kontraktů pro následující den a měsíc," řekl Jan Kozusnik, dealer Electrabelu.

Příliš aktivní prozatím není ani Maďarsko, jež by se mohlo stát jednou z důležitých obchodních křižovatek. Ale i tamní trh svazuje omezená přeshraniční kapacita, řekl Benedikt Messner, šéf obchodování pro východní Evropu firmy E.ON. "Maďarsko má potenciál stát se důležitou spojnicí mezi severovýchodní a jihovýchodní Evropou," dodal.

Maďaři tradičně dovážejí elektřinu z Polska a Česka, tedy zemí, které jsou naopak čistými exportéry. Letos však nakupují více v zemích na jihovýchodě včetně Rumunska, dodal Messner. Balkánské státy se loni znovu připojily k hlavní evropské síti, 13 let poté, co se přenosy přerušily kvůli válkám v bývalé Jugoslávii. Evropská komise a země Balkánského poloostrova mají letos podepsat smlouvu, jež by otevřela prostor pro vznik regionálního trhu.


Autor: Stuart Penson
Přeložil: Jan Korselt
Datum: 26.5.2005

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY