Banka mi zadržuje peníze

14.04.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Máte na vašem kontě peníze a banka vám je nechce vydat? Povíme vám, jak dlouho je banka smí zadržovat a co můžete v tomto případě podniknout.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlenípojištění, penze a firem. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy je náš čtenář členem firmy se zdravotnickým zaměřením a ptá se nás, jak dlouho smí banka zadržovat peníze a co se dá proti tomu dělat.

Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. Jsem členem firmy se zdravotnickým zaměřením. Dostali jsme se díky pojišťovnám do finančních problémů, téměř až do existenčních problémů. Zajistili jsme ale půjčku ze zahraničních zdrojů a v dostatečné výši, aby jsme v pohodě mohli pokračovat dál v podnikání. Peníze jsou na místě na kontě už od poloviny února, jsou prověřené a Národní bankou uvolněné, ale dosud nám je pobočka banky (nebudu uvádět jaké, chci raději mluvit v obecné rovině ) neuvolnila, respektive něco maličko "ukáplo" a stále jen slibuje, že jsou pro nás peníze připravené. Jak tedy dlouho nám smí banka zadržovat peníze a co s tím dělat? Je evidentní, že jde pokyn někde z centra. Když to půjde tak dál, hrozí nám likvidace, kterou jsme si ale nezavinili. Děkuji.
 

Na tento dotaz odpověděl náš firemní poradce takto:

Dobrý den, děkuji za Váš, trošku specifický, dotaz. Na Vaši otázku týkající se zadržování peněz z půjčky ze zahraničí Vám můžu jen velmi stěží odpovědět. Každá banka musí při těchto typech operací dodržovat pravidla daná ČNB. Pokud bylo vše řádně doloženo, tak není důvod pro zadržování přijaté platby.
Je rovněž důležitá účelovost použití těchto zdrojů. Pokud by se jednalo o investice a máte k dipozici možnost zajištění formou nemovitosti, tak bych Vám spíše navrhoval možnost využití Hypotečního business úvěru. Tento typ úvěru je Živnostenskou bankou nabízen již od 3,8% p.a. při roční fixaci sazby.  

S pozdravem, Ing. Juraj Valkovič, Segment manažer pro Small Business, Živnostenská banka, a.s., Odbor řízení obchodu a distribuce.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY