Britští auditoři protestují proti vyhlášce

06.10.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Britští auditoři nesouhlasí s povinností hlásit britskému bernímu úřadu podezřelé daňové operace svých klientů. Jako důvod uvádějí, že by to bylo v rozporu s principem mlčenlivosti.

Britští auditoři a účetní protestují proti povinnosti hlásit britskému bernímu úřadu podezřelé daňové operace svých klientů. Tuto povinnost jim ukládá nová vyhláška britského berního úřadu, která má údajně usnadnit boj proti daňovým únikům.


Sporná vyhláška britského berního úřadu

Důvodem nespokojenosti auditorů je nová vyhláška britského berního úřadu, která má údajně usnadnit boj proti daňovým únikům. Tato vyhláška ukládá všem, kdo sami používají či svým klientům nabízejí "daňová schémata" (tedy operace k optimalizaci daňové povinnosti), aby tato schémata předem registrovali u IRS. Tato povinnost se týká všech, kdo okolo daňové optimalizace poskytují jakékoliv služby. Z toho vyplývá, že tuto povinnost mají např. i právníci.


Britští advokáti se touto vyhláškou řídit nebudou

Britská advokátní komora (Law Society) oznámila, že její členové se touto vyhláškou, která vstupuje v účinnost začátkem října, řídit nebudou. Jako důvod uvedli, že je vyhláška v rozporu s nedotknutelným principem mlčenlivosti advokátů. Lobbistická organizace auditorů a účetních Consultative Committee of Accountancy Bodies (CCAB) okamžitě odeslala kancléři Gordonu Brownovi dopis, v němž žádá pro svou profesi stejné podmínky, jako mají právníci. Server britských auditorů a účetních říká, že silná britská právnická lobby již společně s berňákem pracuje na kompromisním řešení, které by nebylo v rozporu s principem mlčenlivosti.

  
Čeští auditoři zatím neprotestují

Auditoři v České republice mají podle auditorského zákona také povinnost hlásit veškerá porušení právních předpisů, o kterých se lze domnívat, že mohou naplnit skutkovou podstatu hospodářského trestného činu. Zatím však proti této povinnosti neprotestují.

Tento zákon č. 254/2000 Sb., o auditorech a o změně zákona č. 165/1998 Sb. (HLAVA IV, Práva a povinnosti auditorů a auditorských společností, § 15 odst. 5) doslová říká: "Zjistí-li auditor nebo auditorská společnost při poskytování auditorských služeb v účetní jednotce skutečnosti uvedené v odstavci 3 nebo skutečnosti, o kterých se lze domnívat, že mohou naplnit skutkovou podstatu hospodářského trestného činu, třestného činu úplatkářství nebo trestného činu proti majetku, jsou povinni neprodleně písemně informovat statutární i dozorčí orgán účetní jednotky nebo zastupitelstvo územního samosprávného celku v případě, kdy účetní jednotkou je územní samosprávný celkek."


Zdroj: Zákon č. 254/2000 Sb., o auditorech a o změně zákona č. 165/1998 Sb.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY