Nechte děti i maminky, ať se učí jazyky!

24.08.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Čím dříve děti s cizí řečí začnou, tím lépe. Vhodný je start ve třech až čtyřech letech. To je věk, kdy dítě nebere jazyk jako něco, co se musí učit. Výuka probíhá zábavnou formou.

Stále více českých manažerů je svými firmami vysíláno na dlouhodobější zahraniční stáže a pracovní pobyty. Někdy si tato událost vyžádá stěhování celé rodiny, včetně dětí. Aby se ratolesti pak v cizině co nejsnáze začlenily mezi vrstevníky, měly by ovládat minimálně základy tamní řeči. Jsou ovšem také další důvody, proč by děti měly se studiem jazyka začít brzy. Načerpané znalosti se jim budou hodit na základní škole a v dalším životě. 

Čím dříve děti s cizí řečí začnou, tím lépe. Vhodný je podle expertů start ve třech až čtyřech letech. „To je věk, kdy je dítě schopno jazyk absorbovat spontánně a nebere jej jako něco, co se musí učit,“ uvedla Kristýna Pixová z brněnské jazykové školy TomiDomi language centre. Podobného názoru je i Petra Nezvalová z blanenského jazykového vzdělávacího centra Experience: „Právě v této době se děti učí velmi rychle a mohou dělat velké pokroky,“ uvedla. „Dobrým“ jazykem pro začátek je angličtina, používaná po celém světě a ne tak složitá, co se gramatiky týče. Nabídka jazykových škol je široká. Výuka je obvykle možná i v němčině, francouzštině, španělštině nebo italštině.

Předškolní děti se učí tak, že si s učitelem ukazují na věci kolem sebe, že kreslí obrázky a popisují, co na nich je, že zpívají cizojazyčné písničky a recitují básničky. Roli průvodce, který děti vede a směřuje, přitom hraje český lektor. „Máme odzkoušeno, že nejvhodnější je si s dětmi hrát. Tak s nimi lze navázat neformální vztah a vytvořit příjemnou atmosféru. Děti by měla výuka bavit,“ říká Kristýna Pixová. Kurzy pro žáky prvního stupně ZŠ jsou potom více usměrňovány. Začíná se s psaním a čtením, aby se postupně přešlo do klasické „kurzové“ výuky. Na základních školách se jazyky od první třídy standardně nevyučují.

Další otázkou je, jak intenzivně by se malé děti měly vzdělávat. „Ideální je, aby se učily každý den, jinak by mohly své znalosti dost rychle zapomenout. Z tohoto důvodu by měli být do vzdělávacího procesu kromě jazykových lektorů zapojeni i rodiče,“ uvedla Kristýna Pixová.

V této souvislosti je pozitivní, že v nabídce jazykových škol jsou kurzy, kde mohou studovat - ať už paralelně v jiné místnosti nebo společně se svými dětmi - i maminky. Tak získají přinejmenším základy angličtiny a mohou s dětmi v cizím jazyce po chvilkách „konverzovat“ i doma. Kromě materiálů, které jim poskytnou jazykové školy, mohou využít i dětské cizojazyčné literatury. Na trhu jsou velmi pěkné pohádkové knížky nebo dětské obrázkové slovníky.


Které jazykové školy například nabízejí kurzy pro děti?


Další jazykové školy naleznete na adrese www.jazykove-skoly.cz nebo ve vyhledavači www.seznam.cz po zadání hesla pro vyhledávání „Jazykové kurzy pro děti“.


Zajímavé články na téma "Škola" jsme pro vás připravili také na
této speciální stránce! Najdete na ni mimo jiné i odpovědi osobností na naši anketní otázku, které předměty na ZŠ měli a neměli v oblibě! 

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY