Za odložené věci neručíme

14.03.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Článek "Za odložené věci neručíme" navazuje na předešlý článek o ztraceném kabátě v restauraci. Podíváme se v něm na další příklady této tématiky, jenž nás v životě mohou potkat.

Včerejším článkem Jaká jsou naše práva při krádeži v restauraci aneb Pane vrchní, kde mám kabát? jsme otevřeli téma odcizení či poškození našeho majetku v prostorách, kde někdo podniká. Konkrétně jsme probrali co dělat, kdy vám někdo ukradne oblečení odložené v restauraci. Vzhledem k vašemu zájmu o toto téma, probereme ještě další situace, resp. místa: hotely, lyžařská střediska a ordinace lékařů.

Hotel nebo penzion

Poskytovatel ubytovacích služeb odpovídá za škodu na věcech, jenž byly ubytovanými osobami vneseny do prostor, které byly vyhrazeny k ubytování nebo k uložení věcí. Tato odpovědnost vzniká provozovateli ubytovacího zařízení již v momentě vnesení těchto věcí, např. zavazadel do ubytovacích prostor. Není nutné pro uplatnění odpovědnosti za škodu, aby provozovatel převzal vnesené věci do opatrování.

Příloha: Jak zákon káže…

  • Občanský zákoník

§ 433

 (1) Provozovatel poskytující ubytovací služby odpovídá za škodu na věcech, které byly ubytovanými fyzickými osobami nebo pro ně vneseny, ledaže by ke škodě došlo i jinak. Vnesené jsou věci, které byly přineseny do prostor, které byly vyhrazeny k ubytování nebo k uložení věcí, anebo které byly za tím účelem odevzdány provozovateli nebo některému z pracovníků provozovatele.

(2) Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí, odpovídá ten, kdo ji provozuje, občanovi za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se obvykle odkládají, ledaže by ke škodě došlo i jinak.

 (3) Odpovědnosti podle odstavce 1 a 2 se nelze zprostit jednostranným prohlášením ani dohodou.

K ochraně dle těchto ustanovení dochází na základě, byť i ústně uzavřené smlouvy o ubytování, nikoliv dle nájemních vztahů vyplývající z nájemních a podnájemních vztahů.

Kde mám lyže?

Za splnění určitých podmínek může být odpovědným subjektem i provozovatel bufetu v lyžařském středisku, který avšak na první pohled nebyl koncipován pro úschovu lyží. To stanovuje jedno poněkud starší rozhodnutí Nejvyššího soudu, což dokazuje, že tyto ustanovení zákona je třeba vždy chápat dle konkrétnosti a okolností dané provozovny. Lze jedině doporučit v dané problematice u větší škody navštívit advokátní kancelář pro zjištění poměrné šance na úspěch.

Příloha: Jak zákon káže 2

  • Nejvyšší soud 2 Cz 42/76,

V konkrétní věci bylo zatím zjištěno, že žalobce odložil lyže v chodbě o rozměrech 4 x 2 m, kterou se přichází k provozní místnosti bufetu. Námitka žalované organizace spočívající v tom, že chodba nemůže být místem obvyklým pro odkládání lyží, neboť není součástí bufetu, nemůže obstát, neboť bufet je v objektu žalované organizace a provozní místnost bufetu přímo navazuje na chodbu, která tvoří jediný přístup k bufetu. Pojem místa, kam se věci obvykle odkládají, nelze totiž zužovat jen na místnosti, kde se činnost přímo provozuje; při opačném výkladu by byly např. vyloučeny i čekárny.

Školní šatna a ordinace našeho lékaře

Ve škole je zvykem, že naše děti školou povinné si odkládají své věci, tudíž vzniká odpovědnost školy za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném, nebo na místě, kde se obvykle odkládají. Nejčastěji se bude jednat o školní šatnu, proto se nenechte odbýt tvrzeními školského zařízení, že za škodu neodpovídají. Školní třída ve většině případů není chápána, jako místem obvyklým k odkládání věcí, avšak pokud by k odložení svršků došlo na pokyn například třídního učitele, situace by se změnila.

V ordinaci lékařů se velice často můžeme přečíst oznámení u věšáku na svršky, že za odložené věci neručíme. Jak jsme si již uvedli, odpovědnosti nelze zprostit jednostranným prohlášením ani dohodou.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY