Kodaku hrozí bankrot

19.01.2012 | , Limerik
FIRMY


Firma s tradicí 132 let požádala v USA o ochranu před věřiteli. Pravděpodobně jediná možnost, jak Kodak zachránit je prodej jeho patentů.

Firma Kodak se stala pro mnohé symbolem fotografie a filmování, jednou z ikon byznysu. Konkurence už si brousí zuby na nákup jejích cenných patentů. Technologie Kodaku jsou přitom používány v 85 procentech digitálních fotoaparátů a smartphonů. Mezi potenciální kupce patentů tak může patřit třeba Microsoft, Samsung nebo Google.

Kořeny problémů firmy sahají až do 80. let. Ačkoli to byl Kodak, kdo jako první v roce 1975 vytvořil digitální fotoaparát, nikdy nedokázal novou technologii správně prodat. Její výrobu majitelé firmy raději potlačili, protože se báli, aby neohrozila jejich fungující byznys s fotoaparáty na film.Ten se ale již o pár let později začal postupně smrskávat s tím, jak konkurenční Canon a Nikon zažívaly úspěchy s běžně dostupnými digitálními fotoaparáty a Apple a Samsung začaly prodávat telefony, které zvládly i fotit.

Kodak už nestihl na rozjetý vlak naskočit a pozvolna ztrácel svou pozici na trhu. Hledal jiné alternativy na poli medicíny a chemie, později digitálních tiskáren. V roce 2004 oznámil ukončení výroby fotoaparátů na klasický film s výjimkou fotoaparátů na jedno použití. Se svými filmy se dodnes drží v čele.

Zpráva byla převata z ihned.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY