Nové kalkulačky a formuláře

21.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


S novým rokem jsme přinesli spoustu aktualizací. Podívejme se na vše podstatné, co se událo na našem portálu v prvních týdnech nového roku.


Daňové formuláře

Tak jako na partnerském portálu Finance.cz i na našem portálu budeme pravidelně nabízet ke stažení formuláře ve formátu xls, které Vám usadní práci s vyplňováním a především výpočtem daňových povinností.

  • Formulář k dani z příjmů fyzických a právnických osob - Tak jako každý rok i tento je zveřejněn nový vzor č. 17, resp. 21. Zásadní změnou ve formuláři pro fyzické osoby je pouze zvýšení slevy na vyživované dítě. Dále došlo k úpravě při výpočtu slev na řádku 63 a ke změně terminologie invalidních důchodů (už se nepoužívá označení plný a částečný invalidní důchod, ale invalidní důchod v prvním, druhém a třetím stupni invalidity).
  • Přehledy o příjmech a výdajích - Formulář pro ČSSZ se významně nezměnil, došlo jen k aktualizaci parametrů pro výpočet a kosmetickým změnám v samotném formuláři. Největší změnou je pouze 12 zaškrtávacích oken v sekci Způsob použití přeplatku na místo 18 v předchozím vzoru. Je to dané tím, že přeplatek se může nově použít na úhradu záloh na pojistné pouze v daném roce (tedy na zálohy od ledna do prosince roku 2011). Formulář pro VZP a další zdravotní pojišťovny se ale změnil výrazně, místo dvou stran je je strana pouze jedna. Nicméně výpočet samotný se nezměnil, pouze se změnily parametry pro výpočet.
  • Formulář k dani z přidané hodnoty - Nový vzor formuláře č. 17 doznál řady změn pro specifické situace, nicméně výpočet samotný se nezměnil.
  • Změnou také prošel formulář k dani z nemovitosti (vzor č. 11), silniční dani (vzor č. 14) a rovněž přiznání k tzv. trojdani (dědické dani, darovací dani a dani z převodu nemovitosti).


Další formuláře

Na našem portálu ale nenajdete jen daňové formuláře, ale spoustu dalších formulářů pro různé situace a různé úřady. Nejvýznamnější změnou jsou nové vzory jednotného registračního formuláře pro fyzické a právnické osoby a přílohy pro Finanční úřad a správu sociálního zabezpečení a zcela nová zvláštní příloha pro Finanční úřad. Nové formuláře jsou také pro ohlášení volných, řemeslných a vázaných živností a žádosti o koncesi.

Pro ty, co už pracují na účetní závěrce, máme aktuální formuláře finančních výkazů, tedy formulářů pro rozvahu a výkaz zisku a ztráty v plném i zjednodušeném rozsahu pro rok 2010. V sekci Užitečné nástroje také najdete výkaz o peněžních tocích.


Kalkulačky

Změnám a novým parametrům odpovídají i naše kalkulačky. Jako každý rok se mění například kalkulačka výpočtu nemocenské a náhrady mzdy, která kromě nových redukčních hranic doznála změn i díky úsporným opařením vlády. Jde především o prodloužení dob hrazení náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatelem na 21 kalendářních dnů.

Dále se jedná:

  • Výpočet čisté mzdy - došlo ke změně ve slevě na vyživované dítě.
  • Rozšířená daňová kalkulačka - došlo ke změně ve slevě na vyživované dítě, ke změnám minimálních a maximálních vyměřovacích základů pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění a ke změnám paušálních výdajů.
  • Každoročním změnám také podlehla kalkulačka pro výpočet cestovních náhrad dle nových sazeb pro základní náhradu za opotřebení motorového vozidla a nových cen pohonných hmot.

Autor článku

Karel Pospíšilík