Poslanci by měli rozhodnout o zdražení cigaret

17.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Poslanci by dnes měli v závěrečném čtení schvalovat zákon, který umožní vydat státní dluhopisy v objemu 148 miliard korun na krytí dodatečného schodku loňského rozpočtu. Schvalovat by měli také dvě vládní daňové novely, a to novelu spotřební daně, která zdraží cigarety, a novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

Státní dluhopisy za 148 miliard korun mají pokrýt většinu schodku státního rozpočtu za rok 2009. Tento rozpočet původně schválila sněmovna se schodkem 38,1 miliardy, nakonec se ale kvůli krizi a výpadku příjmů rozpočtu vyšplhal až na 192,4 miliardy korun. Parlament již dříve schválil zákon, který umožnil vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za téměř 37,7 miliardy korun. Aktuální návrh umožní pokrýt dosud nepokrytou část schodku.

Poslanci by také měli rozhodnout, zda v budoucnu podraží cigarety. Schvalovat mají novelu zákona o spotřebních daních. Tato novela stanovuje, že od ledna 2012 vzroste sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Čtěte také Návrh novely zákona o spotřebních daních.

Poté by mohlo přijít ještě druhé zdražení, a to od roku 2014. Vláda chce zvyšovat sazby z tabákových výrobků tak, aby do roku 2014 vzrostly na minimální úrovně, kterou požaduje aktuální evropská směrnice. Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později dokonce 2,3 miliardy korun.

Poslanci dnes mají schvalovat i novelu zákona o dani z přidané hodnoty. V rámci boje proti daňovým únikům zavádí tato novela princip ručení za nezaplacenou daň. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moc zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit. Čtěte také Co přináší novela zákona o DPH.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita