Návrh novely zákona o spotřebních daních

12.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí předložilo do externího připomínkového řízení novelu zákona o spotřebních daních (a navazující novelu zákona o lihu). Novela zákona je předkládána především z důvodu implementace směrnice EU o daních z tabákových výrobků s povinnou transpoziční lhůtou do 31. prosince 2010. Účinnost novely zákona je navržena k 1. lednu 2011.

Z nejvýznamnějších bodů návrhu novely zákona vybíráme:

Daň z tabákových výrobků

Směrnice stanoví nové (vyšší) minimální sazby daně z tabákových výrobků. Ministerstvo financí navrhuje zvýšit sazby spotřební daně z tabákových výrobků ve dvou fázích: k 1. lednu 2012 a 1. lednu 2014. Například u cigaret by se pevná sazba daně měla od 1. ledna 2012 zvýšit ze současných 1,07/ks Kč na 1,12 Kč/ks.

Daň z lihu

V oblasti zdanění lihu jsou novelou upřesněny podmínky pro tzv. pěstitelské pálení - na líh obsažený v ovocných destilátech z pěstitelského pálení se aplikuje sazba spotřební daně v poloviční výši (14 300 Kč/hl etanolu).

Zpřesnění navrhované novelou spočívá v tom, že pozemky, na kterých může být vypěstováno ovoce pěstitelem, se musí nacházet na území České republiky. Dále novela navrhuje, že nadlimitní množství etanolu vyrobeného pěstitelským pálením (nad 30 litrů na domácnost pěstitele) se nemusí likvidovat, ale dojde k jeho zdanění standardní sazbou spotřební daně (v současné době 28 500 Kč/hl etanolu).

Daň z minerálních olejů

V oblasti spotřební daně z minerálních olejů je navrhováno rozšířit spektrum metylesterů mastných kyselin, které je možno přimíchávat do daňově zvýhodněné pohonné hmoty B30, tzv. směsné nafty. Daňově zvýhodněna (sazbou daně 7 665 Kč/1 000 litrů) je v současné době pouze směs nafty a metylesteru řepkového oleje.

V souladu s evropskými směrnicemi novela zákona navrhuje stanovit, že směsná nafta je směs motorové nafty se všemi metylestery mastných kyselin, tj. například i metylesteru slunečnicového nebo palmového oleje.

Po vyhodnocení externího připomínkového řízení bude novela zákona předložena do vlády a následně postoupena Parlamentu k projednání. O dalším legislativním procesu novely zákona o spotřebních daních budeme průběžně informovat.

Zpráva převzata z KPMG.

Autor článku

Firemni aktualita