Kde v podnikání vám mohou utéct peníze

25.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sice jsme začali v předchozím článku prodejem, ale společnost, než začne prodávat, musí kupovat, vyrábět, skladovat,…

Kupujte jen, co potřebujete

Doznívající krize postihla především ty, kteří neměli dostatek volných peněžních prostředků a naopak přebytek volných zásob na skladě – ať už materiálu, hotových výrobků nebo zboží. Takže už při samotném plánování nákupu, je dobré na to myslet. Nakupovat můžete podle zkušeností z minulosti, pokud například provozujete obchod s golfovým vybavením, největší nápor budete mít na začátku sezóny a před Vánoci. Když tedy víte, že v dubnu až srpnu prodáte o 50 % více než je průměr roku, pak byste tomu měli přizpůsobit zásoby.

Pokud je vaše plánování složitější, je lepší používat statistické metody a pracovat například se směrodatnou odchylkou a pojistnými zásobami. Tedy podle toho, jak se zásoby vyvíjejí v čase, jak dlouho trvá, než Vám dodají zásoby, jaká je vaše měsíční / roční spotřeba a kolik potřebujete vyrobit, je možné stanovit optimální množství na skladě, optimální velikost objednávky a úroveň pojistné zásoby.

Funguje to pak tak, že když vaše zásoby dosáhnou určité úrovně, je to pro vás signál objednat zásoby v optimálním množství. Takže v okamžiku dodání dovršíte optimální velikost zásob na skladě. Nikdy tedy nemáte nedostatek. Ale pozor, skladování něco stojí – vytápění, nájem, obsluha,… Takže mít zbytečně moc zásob také škodí. Ale především zásoby v sobě nesou riziko, že se neprodají.


Vlastní nebo pronajatý

Majetek (ať už movitý nebo nemovitý) je možné koupit nebo pronajmout. Pokud si majetek pořizujete, použijte některou z metod hodnocení investice. Například metodu čisté současné hodnoty, kdy v každém roce počítáte cash flow (příjmy a výdaje), které diskontujete (převádíte na současnou hodnotu, resp. budoucí peníze měníte na současné peníze) a tato hodnota musí být vždy větší než počáteční investice a další investice s tím spojené. Na pořízení čehokoli se tedy dívejte jako na investici.

V případě vlastního majetku si ho také můžete nechat spravovat. Tedy přenést všechny služby od těch právních až po provozní (úklid, ostraha,…) na externí společnost. V konečném důsledku se vám to vyplatí, protože nemusíte zaměstnávat další lidi a platit jim pojistné a nemusíte pořizovat další zařízení.

Další možností je pronájem. Dnes už si málokdo pořizuje vlastní kanceláře, tedy klidně můžete fungovat v pronajatých prostorech. Velmi oblíbeným se stal leasing movitých věcí, ať už pro firemní vozidla, tak i pro výrobní stroje a zařízení.

Výhodou leasingu je také možnost jeho zpětného provedení, tedy leasingová společnost může předmět leasingu zpětně odkoupit. Pokud už tento předmět nepotřebujete, můžete se ho takto lehce zbavit, samozřejmě pokud na to leasingová společnost přistoupí.


Kde můžete ztratit peníze

Peníze vám mohou utéct jak při nakupování zásob tak při pořizování majetku. Pokud nepotřebujete mít velké zásoby, je zbytečné je držet. Navíc tím riskujete, že se neprodají. Pokud víte, že v dané výrobní hale budeme působit nejvýše 10 let a investice do pořízení této haly by se Vám vrátila za 15 let, je lepší si ji pronajmout. Tím se vyhnete i mnoho dalším rizikům plynoucím z vlastnictví.

Autor článku

Karel Pospíšilík