Vládní podpora ICT není dostatečná

15.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vyspělé informační a komunikační technologie (ICT) hrají klíčovou úlohu jako prostředek pro více ekonomicky, ekologicky a sociálně udržitelný svět. ICT výrazně zvyšují životní úroveň obyvatel a konkurenceschopnost domácích ekonomik. Jak si při mezinárodním srovnání stojí Česko?

ICT hrají stále významnější roli jako klíčový předpoklad ekonomického a udržitelného růstu, jsou základním prvkem infrastruktury podporující konkurenceschopnost ekonomik. Rozvinuté ICT technologie jsou předpokladem pro inovace a zvyšování produktivity práce ve všech odvětvích národního hospodářství. Budoucnost patří nejenom velkým firmám v oblasti těžby či zpracování nerostných surovin, ale také malým firmám s inovativným myšlením.

Právě v severských zemích se přitom malým společnostem daří, k tomu jim pomáhá výborné podnikatelské prostředí, vysoká vzdělanost obyvatel a orientace na nové vyspělé technologie. Celosvětová ekonomická krize tak dolehla na skandinávské země méně než na ostatní vyspělé země.


Seveřané hrají prim

Žebříček zemí s nejvyšší technologickou vyspělostí pravidelně každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum od roku 2001. Pro rok 2010 patří první místo opětovně Švédsku, následuje Singapur, Dánsko, Švýcarsko a USA. V první desítce ještě najdeme další skandinávské země Finsko, Norsko a Kanadu, Hongkong a Nizozemí. Hodnoceno bylo celkem 133 zemí světa. Česku patří 36. místo (v roce 2009 patřilo Česku 32. místo).

Pro země v první desítce je inovace velmi důležitá. Počet patentů a inovací na jednoho obyvatele je v zemích Skandinávie mimořádný. Firemní i státní podpora výzkumu a nových technologií je vysoká. Ve Švédsku či Finsku se velmi dobře osvědčuje úzké propojení firemního sektoru a univerzit. Pro vývoj a výzkum jsou však zapotřebí vzdělaní občané, počet vysokoškoláků a úroveň školství je přitom ve Skandinávii rovněž velmi vysoká.

V hodnocení technologické vyspělosti zůstává i pro rok 2010 Evropa nejvyspělejším regionem. V první dvacítce je hned 12 evropských zemí. Rok od roku se však výrazně zlepšuje hodnocení asijských zemí. Pro rok 2010 je mezi 21 nejlepšími zeměmi pět zemí z Asie (Singapur, Hongkong, Taiwan, Korea a Japonsko). Výrazně v posledních letech stoupají žebříčkem Čína a Indie. Naopak horší hodnocení jako region mají země Latinské Ameriky a Karibiku, v první padesátce mají pouze čtyři země (Barbados, Chile, Portoriko a Kostariku).


Kritéria hodnocení

Výsledný index zohledňuje do jaké míry je národní prostředí příznivé k ICT rozvoji a šíření. Důležitá je nejenom úroveň podnikatelského prostředí, ale také právní aspekty a ICT infrastruktura. Významné je rovněž, jak každodenně používají ICT technologie a jaké mají znalosti a dovednosti všechny tři subjekty trhu (stát, firmy i občané).

Ve výši indexu technologické vyspělosti se tak promítá více než 70 kritérií (např. počet internetového připojení v zemi, státní a privátní výdaje na nové technologie, zákonodárství v oblasti ICT, výuka nových technologií na školách, znalosti a dovednosti v oblasti práce s PC jednotlivých občanů, výroba vlastních programů, počet lidí zaměstnaných v náročných technologických oborech (např. elektronika, komunikace, digitalizace, výroba lékařských strojů), množství vyvážených technologicky náročných výrobků na obyvatele…).

Velmi dobré hodnocení má Česko např. v oblasti používání internetu firemní sférou, používání internetu ve školách, v intenzitě místní konkurence, kvalitě vědeckých institucí či kvalitě místních dodavatelů ICT). Horší hodnocení má naproti tomu Česko např. ve vládní podpoře ICT technologií, ve využívání a efektivitě používání ICT technologií veřejnou správou, zákonodárství v oblasti ICT a účinnosti právního rámci při řešení sporů.


Technologická vyspělost ve světě (údaje pro rok 2010)

Pořadí Země
1 Švédsko
2 Singapur
3 Dánsko
4 Švýcarsko
5 USA
6 Finsko
7 Kanada
8 Hongkong
9 Nizozemí
10 Norsko
11 Taiwan
12 Island
13 Velká Británie
14 Německo
15 Korea
16 Austrálie
17 Lucembursko
18 Francie
19 Nový Zéland
20 Rakousko
21 Japonsko
22 Belgie
23 Spojené Arabské Emiráty
24 Irsko
25 Estonsko
26 Malta
27 Malajsie
28 Izrael
29 Bahrajn
30 Katar
31 Slovinsko
32 Kypr
33 Portugalsko
34 Španělsko
35 Barbados
36 Česko
37 Čína
38 Saudská Arábie
39 Tunisko
40 Chile

Pramen: World Economic Forum - The Global Information Technology Report 2010

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola