Jak na založení společnosti v Německu

03.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ekonomika Německa je největší v Evropě, nominální HDP je čtvrtý nejvyšší na světě. V letech 2003 až 2008 bylo Německo největším světovým vývozcem (v uplynulém roce ji předběhla Čína). Jaké je podnikatelské prostředí v Německu? Jak je náročné založit zde novou společnost?

Dle světové banky (Doing Business 2010) je podnikatelské prostředí v Německu na 25. místě na světě. Německo má výborné hodnocení především v oblasti prosazovaní smluv, obchodní svobodě, vyspělosti finančního prostředí a právní ochraně investorů. Stejně jako v Česku je však potřeba počítat s vysokou povinnou administrativou a zákonnými povinnostmi firem a podnikatelů.

Německé společnosti jsou dlouhodobě symbolem preciznosti a přesnosti. Obchodní bilance Německa je vysoce aktivní řadu let. Nejvíce se na vývozu podílí automobilový průmysl (20 %) a strojní zařízení (14 %). V žebříčku 500 firem s nejvyššími tržbami (Fortune Global 500) má Německo po USA a Japonsku nejvíce firem.


Založení s. r. o.

Administrativa spojená se založením nové společnosti je v Německu značná, veřejná správa však pracuje rychle. Společnost s ručením omezeným je založena téměř za dva týdny. Je nutné učinit tyto kroky:

  • 1. Ověření názvu společnosti na místní pobočce Komory průmyslu a obchodu
  • 2. Sepsání zakladatelské smlouvy a její potvrzení notářem. Náklady na notáře závisí na mnoha okolnostech. Výše poplatku závisí na hodnotě základního kapitálu. Je však potřeba počítat s úhradou ve výši tisíc euro.
  • 3. Složení základního kapitálu v bance na bankovní účet společnosti.
  • 4. Zápis do obchodního rejstříku vedeným obchodním soudem. Obchodní rejstřík lze najít na internetu – www.handelsregister.de. Žadatelé musí předložit do obchodního rejstříku v elektronické podobě např. tyto dokumenty: notářsky ověřené stanovy a zakladatelskou smlouvu společnosti, listinu o jmenování členů představensta, potvrzení o složení základního kapitálu v bance. Registrační poplatky spojené se zápisem do obchodního rejstříku činí cca. 400 €.
  • 5. Informovat místní podnikatelský úřad (Gewerbeamt).
  • 6. Registrovat se u příslušné obchodní komory.
  • 7. Informovat místní úřad práce o vzniku nové společnosti.
  • 8. Registrovat společnost k platbě sociálního a zdravotního pojištění za své zaměstnance. Veškeré informace z oblasti sociálního pojištění jsou k nalezení na www.deutsche-rentenversicherung-bund.de/.
  • 9. Registrovat společnost k platbě daní u finančního úřadu. 


Kde hledat informace?

Velký německý trh je velkou výzvou pro řadu společností. Uspět na německém trhu je, vzhledem k velké a kvalitní konkurenci, náročné. Hospodářská situace v jednotlivých oborech a jednotlivých spolkových zemích se mění. Aktuální informace o možnostech investování, investičních pobídkách, důležité kontakty, informace či zajištění potřebných kontaktů pomáhá zahraničním investorům zprostředkovat Germany Trade and Invest agentura (www.gtai.com). Všechny informace na interenetu jsou k dispozici německy i anglicky. Kde dále na internetu hledat informace a rady k podnikání v Německu?

Všechny díly včetně dalších zemí najdete v sekci Seriály.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola