Začíná být práce ve vaší „home-office“ noční můrou?

28.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kdy je třeba vyměnit váš byt za opravdovou kancelář? Předkládáme 10 signálů upozorňující na to, že nazrál čas k takovému rozhodnutí.

Všichni ten příběh známe. Businessman pracuje u finanční společnosti a zkoumá vývoj trhu. Objevuje to, o čem jiní lidé ani netuší. Sní však o dni, kdy bude moci sám začít podnikat. Náhle se rozhodne pro změnu. Sbalí si své věci a dá výpověď.

Ve svém dvoupokojovém bytě si zařídí domácí kancelář. Konečně je volný! Už nemusí poslouchat nejapné poznámky svého šéfa. Businessman je sám svým pánem. K podnikání přivede i manželku; budoucnost vypadá slibně.

Do garáže si natahá prodlužovací kabely, aby zde mohl pracovat na počítači, a z vchodových dveří si udělá pult. Život je trochu chaotický, ale to se brzy změní. O měsíc později prodává náš businessman své produkty po celé republice.

Dobrá, víme, že ne všichni jsou tak úspěšní jako náš businessman, ale mnozí podnikatelé začínali se stejným snem – snem, kdy si sbalí své věci a vrhnou se vstříc nové budoucnosti ve svém vlastním podniku.


Buď práci doma milujete nebo jste pohodlní

Podnikatelé se obecně dělí do dvou skupin. Tu první tvoří ti, kteří práci z domova přímo milují. Je to jejich životní styl. Mají flexibilní pracovní dobu, která jim umožňuje vyzvedávat děti ze školy a přirozeně se vyvíjet v domácím prostředí. V práci jim nevadí chodit v pyžamu nebo ještě méně oblečení a nebojí se pracovat o samotě. Nemají zájem o markantní expanzi či jakýkoli nábor zaměstnanců. Daří se jim a to jim stačí. Stát se velkým businessmanem je v podstatě to poslední po čem touží.

I druhou skupinu tvoří podnikatelé podnikající z domova. Není to ale jejich životní styl, tuto možnost si vybrali jako nejjednodušší řešení pro start svého businessu. Na začátku svého podnikání chtějí mít co nejnižší režijní náklady, aby si poté mohli najmout zaměstnance, kteří jim pomohou zvýšit tržby. Chtějí vypadat jako „opravdoví“ podnikatelé schopní konkurence tradičním firmám.


Jak poznat, že je čas na změnu

Jestliže stále váháte, zda opustit svou domácí kancelář, přečtěte si 10 zásadních signálů, dle kterých byste měli poznat, že je na čase pronajmout si opravdovou kancelář.

Signál č. 10: „Chtěl bych si najmout asistentku, ale museli bychom sdílet jednu židli.“

Expanduje-li Váš business rychleji nežli stačíte pořizovat kancelářský nábytek, popř. setkáváte-li se s klienty v předsíni, jste vážným kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 9: „Manžel si myslí, že bych si měla najít pořádnou práci.“

Jestli si váš manžel či manželka myslí, že si celý den jen povídáte se sousedy nebo má-li vaše tchýně podezření zdali náhodou neřídíte od vás z obýváku drogový gang, jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 8: „Přátelé si myslí, že pracuji doma, abych nezmeškal své oblíbené seriály.“

Máte problémy s respektem u přátel? Myslí si, že se stále jen díváte na televizi a vyspáváte do oběda? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 7: „Starbucks mi začíná lézt do nákladů.“

Máte všechna svá velká jednání v kavárnách, kde trávíte pracovní jednání, přestávky i polední spánek? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 6: „Dnes jsem si uvědomil, že jsem měl na sobě pyžamo ještě ve čtyři odpoledne.“

Jestli si myslíte, že do Public Relations patří rozhovory s vaší kočkou nebo jste se více jak týden nesprchovali a neopustili svůj byt, jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 5: „Kdybych tu zemřel, nikdo si toho ani nevšimne.“

Myslíte si, že teprve zápach z vašeho bytu by přilákal sousedy, aby zjistili co se s vámi děje? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře a záchranu před peklem.

Signál č. 4: „Bože proč existuje Facebook? Jak mám pracovat, když jsem stále online?“

Stává se vám, že jste přemoženi nutkáním zalézt zpět do postele? Nebo máte uprostřed vaší práce neodkladnou touhu vyprat kupu špinavého prádla? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 3: „Ne, dítě nemusí být v ohrádce… potřebuji si tam dát důležité papíry, aby se k nim nedostalo.“

Musíte vybírat křupky zapadlé mezi tlačítka vašeho laptopu? Stává se vám, že utíráte máslo z vaší Nabídky klientům? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 2: „Připadá mi, jako bych v kanceláři bydlel…Počkat! Já v ní bydlím!“

Končí-li váš pracovní den 2 minuty před tím, než ulehnete do postele nebo přijímáte-li hovory od nespavých klientů i ve 4 ráno, jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Signál č. 1: „Když jsi stejně celý den doma, potřebovala bych…“

Vyzvedáváte své ženě věci z čistírny, odvážíte přítele na letiště nebo vyřizujete vzkazy sousedům uprostřed svého pracovního dne? Jste dobrým kandidátem na únik z vaší domácí kanceláře.

Autor pracuje pro společnost Office Advisor.

Autor článku

Jan Stávek