Hybridní formy, tiché společenství a rizikový kapitál

05.09.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Nemáte dostatek vlastních prostředků, nezískali jste bankovní úvěr nebo není zájem o vaše obligace? V takovém případě můžete využít hybridních forem financování, tiché společenství nebo rizikový kapitál.

Téma týdne: Méně známé formy financování


Hybridní formy financování


S hybridními formami financování se můžeme setkat především v souvislosti s emisemi dluhopisů. Podniky a podnikatelé se tak snaží zatraktivnit emise obligací, které spojují například s přednostním právem na upisování akcií (tzv. opční dluhopisy) nebo s právem na jejich výměnu za akcie společnosti (tzv. vyměnitelné neboli konvertibilní dluhopisy). U obou těchto forem držitel obligace věří v růst kurzu akcie dané společnosti. V tom případě by vyměnil obligaci za akcie (v případě vyměnitelné obligace) nebo by uplatnil přednostní právo. V opačném případě by si obligaci ponechal a akcie nekoupil, a zůstal by tedy na výchozí úrovni. Úrok plynoucí z těchto obligací je zpravidla mírně nižší, protože majitel pořizuje dluhopisy s tím, že je vymění za akcie nebo že tyto akcie získá.


Tiché společenství


Smlouvou o tichém společenství se zavazuje tichý společník poskytnout podnikateli určitý vklad, a podílet se tím na jeho podnikání. Podnikatel se zavazuje z čistého zisku sníženém o příděl do rezervního fondu platit tichému společníkovi podíl na zisku. Ve smlouvě o tichém společenství musí být dohodnutý stejný rozsah účasti tichého společníka na zisku a ztrátě. Tichý společník nijak výrazně nezasahuje do vedení, může ale nahlížet do obchodních dokladů a účetních záznamů týkajících se podnikání. Tichý společník může požadovat vrácení svého vkladu. Podnikatel je ze zákona povinen vrátit tichému společníkovi vklad zvýšený nebo snížený o jeho podíl na výsledku podnikání.


Rizikový kapitál


Nejúčinnější způsob, jak získat rizikový (soukromý) kapitál, je vybrat si několik investorů rizikového kapitálu a těm pak předložit podnikatelský záměr. Vybírat byste měli pouze ty investory rizikového kapitálu, kteří při investování dávají přednost podnikům s podobnými záměry a vlastnostmi, jaké má i váš podnik.

Při výběru investora byste se měli řídit těmito klíčovými faktory:

  • Fáze rozvoje vašeho podniku nebo typ investice rizikového kapitálu, který chcete získat - Fázi rozvoje podniku definují investoři rizikového kapitálu většinou podle účelu, pro který je financování požadováno.
  • Odvětví, ve kterém váš podnik působí - Většina investorů rizikového kapitálu investuje do různých průmyslových odvětví, např. biotechnologie, informační technologie a další technologie, jiné se aktivně vyhýbají odvětvím typu výroba zbraní, tabákových výrobků a lihovin nebo provozování kasin a heren.
  • Výše investice, kterou váš podnik potřebuje
  • Geografický trh, na kterém váš podnik působí


K tomu, aby podnik získal rizikový kapitál, musí mít potenciál tržního úspěchu, musí disponovat kvalitním týmem a mít zpracovaný podnikatelský plán.


Postup pro získání rizikového kapitálu je následující:

1. fáze - předání podnikatelského záměru - podnikatelský záměr musí obsahovat mimo jiné tyto sekce - Popis předkladatele, tržní a obchodní analýzy, technologie a výroba, inovační činnost, SWOT analýzy, stanovení cílů v čase, marketingová a organizační strategie, řízení lidských zdrojů, harmonogram realizace projektu, finanční analýza a faktory úspěchu. Podnikatelský záměr lze odeslat poštou, emailem nebo předat osobně.

2. fáze - posouzení podnikatelského záměru fondem - fond obvykle reaguje do 10 dnů, buď navrhne schůzku nebo žadatele seznámí s negativním stanoviskem.

3. fáze - osobní setkání se zástupcem fondu - obvykle se koná v prostorách žadatele. Zástupce fondu chce totiž poznat podnikatelské prostředí žadatele.

4. fáze - zpracování nabídky a důsledná příprava investice - fond se důkladně seznamuje s podnikatelským subjektem, poznává kulturní a finanční pozadí podniku. Tato fáze trvá obvykle několik měsíců.

5. až 7. fáze - rozhodnutí o investici, realizace a zpětná vazba - po rozhodnutí o investici se fond zpravidla stává jedním ze společníků. Zde nastává jedna z nejdůležitějších rolí celé spolupráce. Zástupci fondu jsou většinou odborníci, kteří mají za sebou mnoho let v managementu velkých firem. Říká se, že hodnota konzultací, mentoringu a koučingu někdy přesáhne hodnotu investovaných prostředků. Cílem fondu je maximalizovat výnos z investice, například prodejem svého podílu, celá operace může být ukončena i prodejem celého podniku.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY