Čína plánuje nejnákladnější představení v dějinách

07.08.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Režisér olympijského zahajovacího ceremoniálu říká, že to pro Čínu bude způsob jak světu ukázat, co dokáže. Proto není divu, že čínští pořadatelé zítřejší ceremoniál titulují řadou různých nej - největší show na planetě, nejnákladnější představení v dějinách olympijských her a řadou dalších.

Téma tohoto týdne: Olympiáda

Velkolepý ceremoniál, který režíruje Čang I-mou (Hrdina, Klan létajících dýk) a který je označován za jednu z největších show na planetě, zahájí zítra na stadiónu Ptačí hnízdo dvacáté deváté letní olympijské hry. Trvat bude tři a půl hodiny a představí se při něm 15 000 účinkujících. Třetina z účinkujících budou vojáci, zbytek budou tvořit studenti a profesionální tanečníci. "Vystoupení bude znázorňovat starobylou a dlouhou historii Číny," řekl agentuře Reuters šéf výboru pro zahajovací a závěrečný ceremoniál Čang Che-pching.  Čína slibuje nejnákladnější představení v olympijských dějinách, přičemž sdělovací prostředky spekulují, že na úvodní a záverečný ceremoniál bylo vynaloženo až 100 milionů dolarů (1,5 miliardy korun), což je víc než dvojnásobek nákladů na úvod a závěr olympijských her v Aténách v roce 2004.

Olympiádě na začátku zazpívají Sarah Brightmanová z Velké Británie a Liou Chuan z domácí Číny. Název skladby i její obsah však nadále zůstává tajemstvím. Dokonce ještě není potvrzeno, zda bude píseň v anglickém jazyce. Podle dostupných informací byla slova napsána čínskými umělci a měli by ji oba interpreti zazpívat dohromady. Po vystoupení Brightmanové s Liou Chuanem a jejich olympijské písni bude vyvěšena vlajka s pěti kruhy. Na stadion poté nastoupí výpravy jednotlivých států za zvuků skladby, kterou složil držitel Oskara Tchan Tun a využil v ní zvuků 2500 let starých zvonů. Součástí ceremoniálu je i velkolepý ohňostroj, při kterém bude vystřeleno celkem 29 000 rachejtlí, z toho 15 000 uvnitř Ptačího hnízda a zbytek v jeho okolí.

Slavnostní večer zakončí zapálení olympijského ohně, které však provázejí velké tajnosti. "Kdo bude posledním běžcem s pochodní a stejně tak i to, jak bude oheň zapálen, je velmi střežené tajemství," řekl Čang Che-pching. Prozradil pouze to, že byl vybrán člověk, který je velkým sportovním, ale i společenským vzorem.


Poručíme větru dešti


Čína se kvůli olympijským hrám rozhodla poručit větru a dešti. Podle předpovědí je totiž 41 procentní šance, že při pátečním zahajovacím ceremoniálu bude v Pekingu pršet. Úřady proto chtějí použít experimentální metody, aby zajistily nerušený průběh slavnostního zahájení her.  "Uvidíme, jak to bude s počasím v Pekingu vypadat a jestli bude potřeba použití speciálních metod," řekl Reuters Čang Čchiang z meteorologického úřadu, který se před dvěma lety chlubil, že díky manipulaci s dešťovými mraky je schopen zaplnit koryto Žluté řeky.

Opatření, které by mělo zaručit deštěm nerušený zahajovací ceremoniál, vyšlo organizátory her v Pekingu zhruba na půl milionu dolarů (asi 7,9 milionu korun). Na 21 stanovištích kolem města bude připravena stovka lidí, kteří budou na základě signálu od meteorologů připraveni vystřelit rakety do blížících se mraků, aby se vypršely zhruba deset minut od Pekingu. V pohotovosti budou také tři letadla. Podle Leonarda Barrieho ze Světové meteorologické organizace (WMO) však není příliš pravděpodobné, že by Číňané s manipulací počasí uspěli. "Poslední vědecké výzkumy ukazují, že šance na umělé zvýšení srážek nebo zamezení deště jsou velmi malé," uvedl.

 

peking20086454.jpgLetní olympijské hry 2008 v Pekingu se nezadržitelně blíží. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme pro vás připravili serii článků, které vám LOH 2008 představí. Podíváme se na přínosy pro pořadatelskou zemi, kde hledat výsledky a zpravodajství o hrách, či co je součástí oficiálního zahájení a zakončení her. Nebudou chybět ani informace o sázkách. 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY