Singapur – nejlepší podmínky k podnikání

20.05.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Vlády všech vyspělých zemích světa se snaží zlepšovat legislativní podmínky pro rozvoj podnikání, neboť prosperující firmy a podnikatelé všude na světě pomáhají ekonomickému rozvoji země. Není jistě bez zajímavosti, že právě v zemích s nejliberálnějšími podnikatelskými podmínkami je nejvyšší životní úroveň občanů.


Kritéria hodnocení


Celkem bylo hodnoceno 178 zemí, Česko se umístilo na 56. místě. Světová banka při hodnocení  mimo jiné posuzovala: administrativní a finanční náročnost založení nové společnosti, legislativní úpravu trhu práce, kvalita justice, úpadkové právo, ochrana majetku, daňovou soustavu, finanční sektor, právní a legislativní podmínky pro vstup zahraničního kapitálu, podnikatelskou etiku, licenční politiku a výzkum… Podnikatelé a úspěšné firmy jsou ekonomicky aktivní a vydělané peníze dále investují. Rozvíjením svého podnikání současně  podporují technologický rozvoj. Nejdůležitějším prvkem vedoucímu k ekonomické prosperitě  je jednoznačně „lidský kapitál“.


Podmínky k podnikání se v Česku zlepšují


Přestože Česku patří v současné době 56. místo, zlepšily se podmínky v posledních letech především pro drobné podnikatele, o čemž svědčí i skutečnost, že ke konci srpna roku 2001 bylo u České správy sociálního zabezpečení evidováno 633.880 osob samostatně výdělečně činných, kteří si svou činností skutečně vydělávají (tj. odvádí sociální pojištění)  na konci roku 2007 to bylo již 718.992 lidí (což je nárůst téměř o 12 %).


Proč právě Singapur?


Tato malinká země (4,2 mil. obyvatel) je ekonomicky nejliberálnější zemí světa – celá ekonomika je téměř celá privátní a závislá na obchodu. Ekonomické a administrativní překážky k podnikání v podstatě neexistují. Nejvíce v Singapuru investují USA (18 % celkového objemu), Nizozemí (16 %), Japonsko (14 %), Švýcarsko (7 %), Velká Británie (7 %). Nejvíce investice směřují do finančních služeb, výroby a obchodu.

Pro investice do výroby jsou v zemi zakládány průmyslové parky – soustřeďují se zde však investice do nejmodernějších technologií (informační technologie, biotechnologie, letecký průmysl, optika…). Směřují zde tedy investice vyžadující vysokou kvalitu práce a úroveň znalostí a používání nejmodernějších technologií. Pracovní síla v Singapuru je totiž drahá a kvalifikovaná, rentabilní jsou tedy investice s vysokým stupněm přidané hodnoty.

Od roku 2000 nebyla inflace v Singapuru vyšší než 1,3 %, nezaměstnanost je pod 3 % a růst HDP v posledních třech letech atakoval 8 procentní hranici. V zemi je registrováno 110 komerčních bank, finanční sektor roste tempem přes 6 % za rok. Za rok do země přijede více než 9 miliónů turistů. Země má hustou moderní infrastrukturu – podzemní a nadzemní rychlodráhy.  Autobusová doprava, taxi služba a samozřejmě letecká spojení jsou na špičkové úrovni. Omezení se však týká osobních automobilů, kdy vláda se snaží o snižování počtu aut na ostrově – ať už systémem daní nebo kvalitní a levou hromadnou dopravou.

Celkové daňové zatížení je v Singapuru ovšem velmi nízké. Velmi vysoké jsou daně spojené s provozem auta (registrační poplatek, poplatek za získání oprávnění k nákupu auta, daň za užívání veřejných komunikací) – celkem jsou tyto poplatky vyšší než nové auto…

  • daň z příjmu právnických osob má jednotou sazbu 20 %
  • daň z příjmu fyzických osob má sazby v rozmezí 0 % až do 20 %
  • daň z nemovitostí – 4 % u nemovitostí určených k bydlení a 10 % u průmyslových objektů
  • DPH má jednotou sazbu ve výši 5 %


Bohatí žijí déle


Nejvyššího věku se dožívají občané vyspělých zemí světa, kde lidé pečují o své zdraví a mají k dispozici kvalitní zdravotní péči. Kvalita zdravotnictví je ovlivněna především množstvím peněžních prostředků, které do něj proudí. Nejvíce peněz do zdravotnictví proudí v členských zemích EU, OECD či malých vyspělých  zemí světa. Průměrný věk dožití je nejvyšší v Japonsku (82,0 let), Singapuru (81,8 let), Hong-Kongu (81,7 let), Švédsku a Austrálii (80,7 let)…, v afrických zemích se průměrná délka dožití pohybuje okolo 45 let. Nejvyššího průměrného věku na světě  se dožívají občané bohatých ekonomicky prosperujících  zemí. Naproti tomu občané nejchudších zemí světa se dožívají v průměru až  o desítky let méně. Dokonce i v Evropské unii jsou rozdíly v očekávané délce života v západoevropských zemích a Bulharsku či Rumunsku více než 10 let. 


Tabulka: Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání

Země Pořadí
Singapur 1
Nový Zéland 2
USA 3
Hong-Kong 4
Dánsko 5
Velká Británie 6
Kananda 7
Irsko 8
Austrálie 9
Island 10
Norsko 11
Japonsko 12
Finsko 13
Švédsko 14
Thajsko 15
Švýcarsko 16
Estonsko 17
Gruzie 18
Belgie 19
Německo 20
Nizozemí 21
Lotyšsko 22
Rakousko 25
Litva 26
Francie 31
Slovensko 32
Portugalsko 37
Španělsko 38
Lucembursko 42
Maďarsko 45
Bulharsko 46
Rumusnko 48
Itálie 53
Slovinsko 55
Česko 56
Turecko 57
Polsko 74
Chorvatsko 97
Uruguay 98
Řecko 100
Srí Lanka 101
Rusko 106
Indie 120
Brazílie 122
Kongo 178

Zdroj: Pramen: Worldbank - Doing Business 2008

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY