Rizikový kapitál na investice i start firmy

07.05.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Plánujete založit novou firmu či rozšířit svoje současné podnikatelské aktivity? Investoři rizikového kapitálu nabízejí podnikům, jejichž akcie nejsou obchodovány na burzách, dlouhodobý kapitál s cílem podpořit jejich růst a úspěšnost na trhu.

Téma týdne: Rizikový kapitál od A do Z

Celková výše investic rizikového kapitálu do českých podniků, jejichž akcie nejsou obchodovány na burzách, už překročila částku 20 miliard korun. Úspěšná expanze a odkupy akcií u nás probíhaly v mnoha různých odvětvích, přičemž je dosahováno velmi vysoké návratnosti těchto investic. Z nedávné studie vypracované Evropskou venture kapitálovou asociací vyplývá, že návratnost šesti investic do českých podniků neobchodovaných na burzách byla více než trojnásobná.


Výběr investora rizikového kapitálu


Nejúčinnější způsob, jak získat rizikový (soukromý) kapitál, je vybrat si několik investorů rizikového kapitálu a těm pak předložit podnikatelský záměr. Vybírat byste měli pouze ty investory rizikového kapitálu, kteří při investování dávají přednost podnikům s podobnými záměry a vlastnostmi, jaké má i váš podnik. Při výběru investora byste se měli řídit těmito klíčovými faktory:

  • Fáze rozvoje vašeho podniku nebo typ investice rizikového kapitálu, který chcete získat -  Fázi rozvoje podniku definují investoři rizikového kapitálu většinou podle účelu, pro který je financování požadováno (viz níže).
  • Odvětví, ve kterém váš podnik působí - Většina investorů rizikového kapitálu investuje do různých průmyslových odvětví, pokud vaše požadavky odpovídají jejich dalším investičním preferencím. Některé se specializují na určitá odvětví, např. biotechnologie, informační technologie a další technologie, jiné se aktivně vyhýbají odvětvím typu výroba zbraní, tabákových výrobků a lihovin nebo provozování kasin a heren.
  • Výše investice, kterou váš podnik potřebuje
  • Geografický trh, na kterém váš podnik působí

Fáze rozvoje podniku a typ investice:

  • Založení podniku – Cílem je umožnit další rozvoj podnikatelské koncepce, např. vytvoření podnikatelského plánu, prototypů a provedení dalšího výzkumu, před uvedením produktu na trh a zahájením jeho výroby ve velkém. Investoři rizikového kapitálu investují v této fázi rozvoje pouze do několika málo podniků ročně. Tento typ investice není příliš kapitálově náročný, ale vyžaduje intenzivní praktickou podporu ze strany investora, aby se z podpořeného podniku stala ekonomicky životaschopná investice. Přesto existuje několik specializovaných investorů, které se vyplatí oslovit, ovšem za podmínky, že váš podnik odpovídá jejich investičním preferencím. Další možností může být využití tzv. business angels, bývalých podnikatelů či manažerů, kteří chtějí investovat své vlastní peníze do podniku a aktivně se podílet na jeho rozvoji. S takovou osobou v představenstvu může být váš podnik atraktivnější pro investory soukromého kapitálu, až budete shánět kapitál pro další fáze rozvoje.
  • Rozjezd firmy – Cílem je podpořit rozvoj produktů podniku a financovat jejich marketing v počáteční fázi. Jedná se o podniky, které jsou právě zakládány nebo už krátkou dobu vyvíjejí obchodní činnost, avšak zatím své produkty nenabízejí na trhu.
  • Další počáteční fáze – Cílem je podpořit zahájení komerční výroby a prodeje v podnicích, které dokončily fázi vývoje produktů, avšak zatím negenerují zisk.
  • Expanze – Cílem je podpořit růst a expanzi zavedeného podniku. Například financovat zvýšení výrobních kapacit, další vývoj produktů a marketing a poskytnout další pracovní kapitál. Této formě kapitálu se říká také rozvojový nebo růstový kapitál.
  • Odkup podniku interním managementem (management buy-out, MBO) – Cílem je umožnit stávajícímu managementu a investorům získat nebo odkoupit významný podíl na základním kapitálu divize nebo podniku, které řídí. Může se jednat o odkup relativně malého rodinného podniku, ale také o odkup velkých zavedených společností. Výskyt tohoto typu investic je často vyšší než v případě jiných forem financování, neboť jde o akvizici celého podniku.
  • Odkup podniku externím managementem (management buy-in, MBI) – Cílem je umožnit externímu manažerovi nebo skupině externích manažerů odkoupit podnik.
  • Změnový kapitál – Cílem je umožnit stávajícím investorům získat nebo odkoupit část podílu nebo celý podíl jiného investora.
  • Záchranný kapitál – cílem je financovat podnik, který se dostal do potíží, nebo zachránit podnik před konkurzem.
  • Refinancování bankovních úvěrů – Cílem je snížit poměr dluhů k vlastnímu kapitálu.

Zdroj informací: Česká asociace venture kapitálu (CVCA)  - CVCA vznikla, aby zastupovala České investory soukromého kapitálu a venture kapitálové fondy. Má téměř 30 členů. K jejím úkolům patří mimo jiné poskytování informačních služeb svým členům, vytváření podmínek a příležitostí ke spolupráci a propagace investic do tohoto typu aktiv v České republice. Členové CVCA uskutečnili od roku 1990 do roku 2006 celkem 75 investic v celkové hodnotě 1 607 milionů EUR. Nejvíce se investovalo do sektoru IT/telekomunikace/internet, dále do stavebnictví, výroby zdravotních prostředků.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY