Jaroš: Založení firmy je záležitostí několika hodin

10.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Založení nové společnosti nemusí vždy předcházet několikadenní běhání po úřadech. Díky ready-made firmám odpadá složité papírování, výrazně se zkrátí i doba nutná k založení. Právě o nich jsme hovořili s Josefem Jarošem, jednatelem společnosti SMART Office & Companies.

Jste jedním z nejvýznamnějších a nejdynamičtějších hráčů v oblasti ready-made společností. Možná ne každý ví, co si pod tímto pojmem představit. Můžete našim čtenářům ve stručnosti vysvětlit, o co se jedná?
Jde o společnosti již zapsané v obchodním rejstříku, s plně splaceným základním kapitálem, které dosud nezahájily činnost, kromě úkonů nezbytně nutných k založení společnosti, tedy společnosti ekonomicky čisté s garancí nulových závazků a pohledávek založené výhradně za účelem prodeje koncovému klientovi.

Jaké jsou největší výhody ready-made firem oproti běžnému založení nové společnosti a komu jsou ready-made společnosti určeny?
Je to jednoznačně rychlost, za kterou je možné za společnost jednat a vlastnit ji. V okamžiku, kdy projevíte zájem o některou z ready-made společností, vyberete ji ze seznamu těch, které jsou momentálně dostupné, tak můžete jednat již během několika hodin. To znamená, že za hodinu, dvě můžete podepisovat jménem té společnosti např. smlouvy a jste jejím vlastníkem.

Ready-made společnosti jsou určeny všem, kteří nemají chuť, čas ani možnost trávit nekončené martyrium po úřadech. Jsou to jak začínající podnikatelé, tak třeba advokátní kanceláře, které pro své klienty potřebují rychle a bez rizika ekonomicky „čistou“ hotovou společnost, developerské a realitní firmy, investiční společnosti atd. Portfolio je tu poměrně široké.

Je o tento poměrně nestandardní způsob založení firmy zájem? Jak je nákup firem na klíč využíván u nás ve srovnání se zahraničím?
Trend zájmu o ready-made společnost je jednoznačně rostoucí, počet prodaných ready-made společností se každým rokem zvyšuje. V zahraničí je využívání společnosti v režimu ready-made naprostou běžnou záležitostí, a to i v zemích, kde je zahájení podnikání otázkou pár dní.

Důležitým ukazatelem vypovídajícím o podnikatelském prostředí, resp. snadnosti podnikání, je bezesporu čas nezbytný k založení. Je v České republice registrační proces administrativně a časově nenáročný nebo si tuzemské legislativní prostředí zaslouží zjednodušení?
Založení firmy v České republice stále není nijak jednoduchou záležitostí, ačkoliv novela Obchodního zákoníku a řízení ve věci zápisu společnosti do obchodního rejstříku účinná od července 2005 slibovala výrazné zjednodušení. Ostatně podle statistik Světové banky v době potřebné k zahájení podnikání za "vyspělými" zeměmi výrazně zaostáváme. V optimálním případě je k tomu u nás potřeba alespoň pět pracovních týdnů oproti zemím OECD s průměrem 16 pracovních dní. Prostor pro zlepšení je tedy poměrně široký.

SMART Office & CompaniesPojďme se věnovat nabídce vaší společnosti. Z kolika zemí může zájemce vybírat, a která ze zemí patří k nejoblíbenějším?
V současné době, kromě České republiky a Slovenska, a má klient možnost výběru z dalších dvaceti čtyř jurisdikcí. V poslední době registrujeme zvýšený zájem o společnosti ze zemí východní evropy, trvale oblíbené jsou jurisdikce s daňově preferenčními režimy.

Kromě běžných právních forem v podobě a.s. a s.r.o. ve vaší nabídce najdeme i evropskou akciovou společnost (SE). Jaké výhody tato nadnárodní forma obchodních společností přináší?
Je to především možnost změnit sídlo kamkoliv v rámci Evropské unie, to je hlavní výhoda. Navíc je to možnost určité personální úspory, protože dozorčí rada i představenstvo takovéto společnosti mohou být jednočlenné. V neposlední řadě je významné i posílení image firmy, jakýsi evropský goodwill.

Předpokládám, že záleží na klientovi, jakou zemi či právní formu společnosti si vybere. Co dalšího si může zájemce o předzaloženou společnost předem navolit?
Klient může při převodu ready-made společnosti změnit takřka jakýkoliv atribut, záleží zcela na jeho uvážení. Změnit lze od předmětu podnikání, přes obchodní firmu až např. po nominální hodnotu akcií v případě akciové společnosti.

Nemohu se nezeptat na cenu. Kolik zřízení firmy na klíč stojí? Je rozdíl v cenách u jednotlivých právních forem?
Společnost s ručením omezeným lze v režimu ready-made pořídit již od 40.000 Kč, akciovou společnost od 85.000 Kč a evropskou společnost pak za zhruba dvojnásobek, tedy od 180.000 Kč.

Jak dlouho vám vůbec příprava a celý ready-made proces trvá a jak rychle může zájemce předzaloženou firmu pořídit?
V případě zájmu klienta převod společnosti skutečně otázkou jedné nebo dvou hodin. Změny se pak následně zapíší do obchodního rejstříku. Navíc díky aplikaci eSMART, dostupné po registraci na našem webu, může klient během pár minut získat kompletní i dokumentaci k převodu konkrétní vybrané společnosti spolu s návodem jak dále postupovat.

Co administrativa a bonita klientů? Jaké dokumenty musí zájemce o koupi předzaložené společnosti předložit? A zkoumáte, jaké má zájemce s firmou úmysly?
Pro nabytí společnosti postačí klientovi občanský průkaz. Samotné využití společnosti je vždy a jedině na rozhodnutí klienta jako nového vlastníka. Samozřejmě jsme připraveni jeho záměry, pokud je ochoten je sdělit, s ním konzultovat a najít optimální řešení pro jeho potřeby.

Pokud je firma prodaná, zjišťujete, co se s ní děje v budoucnu?
Otázka využití takové společnosti je vždy na klientovi. SMART Companies se specializuje na zakládání a prodej ready-made společností. Využití společnosti  je, jak jsem již uváděl, vždy na rozhodnutí klienta. Nemáme žádné právo ani možnost zjišťovat jak klient se společností nakládá či jakých dosahuje výsledků.

Ve vaší nabídce hraje velice důležitou roli internet. Nejenže si jeho prostřednictvím může zájemce nakoupit firmu, ale nabízíte i pronájem virtuální kanceláře. Co všechno klient díky službě eOffice získá?
Nově nabízená služba eOffice je součástí standardní služby poskytnutí sídla. Jde o elektronický přístup do sídla společnosti, kdy klient má možnost mít okamžitě přehled o příchozí poště, o telefonických hovorech a o faxech s tím, že si může poštu i fax okamžitě přečíst a vyslechnout případné telefonní hovory či hlasové zprávy. Toto vše je nyní dostupné přes webové stránky naší společnosti, rychle a jednoduše.

Poslední otázka - jaká bude situace na trhu ready-made firem za 10 let? Budou předzaložené společnosti naprostou samozřejmostí a odsunou „klasické“ zakládání do pozadí?
Deset let je samozřejmě dlouhá doba, ale i s ohledem na zkušenosti ze zahraničí lze předpokladát, že využití ready-made společností bude nadále posilovat svoji pozici jako samozřejmá alternativa k běžnému založení společnosti.

Děkuji za rozhovor.
Lukáš Buřík, Finance.cz

 

JarošJosef Jaroš je jednatelem společnosti SMART Office & Companies, která mj. prodává ready-made (předzaložené) společnosti. Tuto společnost vede od jejího vzniku v roce 2006, kdy se vyčlenila ze společnosti Asset Tax, ve které pracoval předchozí dva roky. Vystudoval podnikový management na Escuela superior de marketing y administración Barcelona, kde v roce 2004 získal titul MBA. Je ženatý a bezdětný, mezi jeho koníčky patří myslivost, ve volném čase také čte historickou literaturu.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY