Co týden dal?

08.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Česká národní banka opět zvedla úrokové sazby, do Ameriky budeme moci již na podzim létat bez víz, ceny platiny stouply na nové maxima, Fio družstevní záložna se chystá transformovat na banku a úvěr lze již sjednat přes WAP. Přečtěte si rovněž další zajímavosti z uplynulého týdne!

Posledních 7 dní ve světě

  • Krize, na jejíž hraně Spojené státy a Evropa balancují, nejcitelněji a jako první zasáhla nečekané oběti. Jsou mezi nimi, nejvzdělanější a nejlépe placení zaměstnanci - investiční bankéři, finančníci, realitní makléři, právníci. Po tisících přicházejí o místa. A ti, kdo si je udrží, musí počítat s výrazným poklesem životní úrovně. Banky prodělaly na špatných obchodech s americkými hypotékami desítky miliard dolarů. Optimisté odhadují ztráty na 200 mld. USD, pesimisté se blíží až k 600 miliardám.
  • Ceny platiny včera stoupaly na nová rekordní maxima a dopoledne v Londýně platina vystoupila až na 1850 dolarů za unci, více než 30 dolarů nad středeční rekord. Platinu ženou vzhůru obavy z problémů v dodávkách z Jihoafrické republiky. Platina nyní těží z vysokého přílivu peněz od investičních fondů a od počátku roku její cena vzrostla o více než 20 procent.
  • Japonské akcie ve čtvrtek smazaly počáteční ztráty a po prudkém středečním propadu oživily. Růst však omezovaly obavy z americké recese a snížené odhady zisků u řady domácích firem. Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,8 procenta na 13.207,15 bodu.
  • Evropská centrální banka (ECB) stále ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na čtyřech procentech. Podle očekávání tak zatím odolává rostoucímu volání po snížení úvěrových nákladů, k němuž kvůli oslabování ekonomiky přistupují zejména Spojené státy. ECB se zatím ke změně neodvažuje, protože eurozóna trpí vysokou inflací. Úroky v eurozóně zůstávají beze změny již osm měsíců po sobě. ECB zastavila sérii zvyšování úroků loni v létě pod tlakem úvěrové krize a otřesů na finančních trzích, které mohou mít negativní dopady na ekonomiku.
  • Čínské banky válcují americkou konkurenci. Bouře na finančních trzích, která zasáhla zejména americké banky, naopak vynesla vzhůru čínské finanční instituty. Do první pětky (měřeno podle tržní kapitalizace) se dostaly hned tři, přičemž vítězem se stala Industrial &Commercial Bank of China (ICBC). Potvrdila tak svůj "průnik" z loňského léta, kdy se poprvé stala jedničkou.
  • Internetová společnost Yahoo zvažuje jako jednu z možností reakce na nabídku převzetí firmou Microsoft spojit se místo toho s internetovou jedničkou Google. Vedení Yahoo pokládá nabídku Microsoftu v hodnotě 44,6 miliardy dolarů (777,5 miliardy Kč) za podhodnocenou. Microsoft, který je největší světový výrobce softwaru, podal nabídku na Yahoo právě proto, aby mohl začít účinně konkurovat stále mocnějšímu Googlu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Modrá pyramida dětem!
V novém roce přichází Modrá pyramida stavební spořitelna s výhodnou nabídkou stavebního spoření pro děti - MOPÍSKEM. U první sjednané smlouvy u Modré pyramidy na klienta do 15 let s cílovou částkou 50.000 Kč není účtován poplatek za uzavření smlouvy, sjednání je tedy zdarma. U smlouvy o stavebním spoření s cílovou částkou od 51.000 Kč do 200.000 Kč je z rozdílu cílové částky mínus 50.000 Kč účtován pouze poloviční poplatek.


Posledních 7 dní doma

  • Češi budou do Ameriky jezdit bez víz už letos na podzim. Nejpozději v září totiž prý Američané budou zavádět systém elektronického schvalování (ETA), který nahradí vízové povinnosti. Češi podle nového režimu budou o vstup do země žádat pomocí on-line formuláře krátce před odletem. Ten pak budou americké úřady schvalovat. Čeští představitelé potvrzují, že Česko je více méně připravené a čeká se právě na širší spuštění systému, který Američané využívají už nyní třeba pro kontrolu příjezdů lidí z Austrálie.
  • Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek rozhodla, že zvýší své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Klíčová repo sazba tak od pátku stoupne na 3,75 %. Spolu s dvoutýdenní repo sazbou určenou pro stahování přebytečné likvidity od bank stoupnou o 25 bazických bodů i další dvě sazby ČNB. Diskontní sazba pro úložky komerčních bank u ČNB přes noc stoupne na 2,75 % a lombardní sazba pro půjčky komerčním bankám vzroste na 4,75 %.
  • V České republice bylo loni založeno nejvíce firem za posledních pět let. Vzniklo celkem 22.507 společností, což je ve srovnání s rokem 2006 nárůst o 27 procent. Téměř polovina z nich byla založena v Praze, přes dvě pětiny nových podniků působí v oboru nemovitostí. Rychle rostl počet akciových společností, a to i v důsledku změn očekávaných po vládní daňové reformě.
  • Domácí míra nezaměstnanosti v lednu stoupla na 6,1 procenta z šesti procent na konci loňského roku. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 340.436 osob. Ekonomové odhadovali nárůst nezaměstnanosti kvůli sezonním faktorům na 6,2 až 6,3 procenta. Loni v lednu míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta.
  • ČR čelí možná největšímu nárůstu inflace za posledních 10 let. V meziročním porovnání vzrostl index spotřebitelských cen na 7,5 % z prosincových 5,4 %. Meziměsíčně vzrostal inflace o 3 %, což je největší nárůst od ledna 1998. Inflace v prvním měsíci roku 2008 výrazně překonala očekávání, když byla prognózována hodnota 6,5 %. Nejvíce se zvýšily ceny regulovaného nájmu, a to o 29 %, dále pak ceny zemního plynu (16,5 %), elektřiny o 9,5 % a pohonné hmoty stouply o 14,5 %. Z potravin nejvíce vzrostly ceny u mléka o 31,9 %, dále výrazně zdražily pekárenské výrobky a to o 21 %. Na výrazném růstu indexu spotřebitelských cen se tak projevila daňová reforma. 
  • Největší česká kampelička Fio družstevní záložna se letos chystá požádat Českou národní banku o udělení bankovní licence. Zároveň chystá proniknout i na slovenský trh. O plánech Fio družstevní záložna, která je největší kampeličkou v České republice, informoval mluvčí záložny Ján Franek. Kampeličce loni vzrostl počet klientů o 80 procent na 8 222.
  • Pražská burza se rozrostla o nový titul, když bylo zahájeno obchodování emise akcií společnosti VIG. Povolené rozpětí (spread) je stanoveno na 20 Kč a standardní množství (lot) na 500 kusů, kurz se v současnosti pohybuje nad hranicí 1400 Kč. Společně s pražskou burzou jsou akcie souběžně obchodovány na burze cenných papírů ve Vídni.
  • Zcela novou a v ČR zatím originální formu komunikace se zákazníky spustila k dnešnímu dni česká pobočka Citibank. Zájemci o její Osobní půjčky si je od nynějška mohou pořídit pomocí technologie WAP. Potenciální klient tak už nejen nemusí na pobočku, ale ani přejít k internetu nebo volat na CitiPhone. Jednoduše kontaktuje Citibank přes WAP a bankéř pak vyřídí ostatní.
  • Česká spořitelna, největší poskytovatel hypoték v Česku, snížila s platností od úterý úrokové sazby hypoték až o 30 procentních bodů. Hypotéka na pět let, kterou si podle průzkumu nyní Češi volí nejčastěji, bude mít fixaci od 4,99 procenta. Dosud byla možné získat nejnižší úrok 5,09 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními finančními tématy!

Stále více cestujících na pražském letišti využívá služeb nízkonákladových aerolinií, když loni jejich počet narostl více než o pětinu na 2,8 milionu. Tržní podíl tzv. low-cost dopravců se v Praze zvýšil o 2,4 procentního bodu na 22,4 %. Věříte takovým společnostem? Nebojíte se, že nižší cena může být na úkor bezpečnosti?




Posledních 7 dní na našem serveru

  • Život sebou přináší celou řadu rizik. A právě proto mají komerční pojišťovny produkty životního pojištění, které pomáhají zmírnit důsledky nepříjemných situací a finančně zajistit osoby blízké. Jak si vybrat dobré životní pojištění, jaké jsou možnosti nebo kolik ušetříte na daních po reformě se dozvíte v naší aktualizované abecedě životního pojištění.
  • Podnikatelé se bez různých formulářů jen těžko obejdou. Již dříve než začnete podnikat budete se muset registrovat. Na našich stránkách naleznete zaktualizované vybrané registrační formuláře.  Naleznete zde například přihlášku k registraci univerzální, k DPH či spotřební dani. A nezapomněli jsme ani na plátce daně z přidané hodnoty. Stáhnout a vyplnit si mohou nejen aktuální formulář přiznání k dani z přidané hodnoty.


Fintriky

Populace stárne, počet důchodců se rok od roku zvyšuje a důchodová reforma stále nikde. Demografický vývoj nutí přemýšlet politiky, odborníky a stejně tak i nás. Proto se  věnujeme tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků právě důchodům a penzím. Dozvíte se základní informace o důchodovém systému v České republice a stejně tak, jak lze důchod vypočítat. Dále vám nastíníme současnou situaci a možnosti reformy. V neposlední řadě se budeme věnovat i produktům, kterými lze finanční situaci ve stáří pojistit bez spoléhání na stát.


Anketa

Bankovní rada ČNB rozhodla o ukončení platnosti bankovek v nominální hodnotě 20 Kč ke dni 31. srpna 2008. Bankovky v hodnotě 20 Kč totiž přestaly plnit funkci oběživa. V oběhu zůstává přibližně 12 % bankovek oproti maximu v roce 1997. Zatímco před deseti lety jich bylo v oběhu bezmála 45 milionů kusů, v loňském roce jich kolovalo zhruba jen 5,3 milionů. Stejný osud možná v budoucnu postihne i papírovou padesátikorunu. Zda dávají naši čtenáři přednost  bankovkám či mincím, ukazuje naše pravidelná anketa.

  • Preferuji papírové bankovky - 74 %
  • Mám raději mince - 7 %
  • Je mi to jedno, hlavně když je platná - 19 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY