Co týden dal?

01.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Éra papírových dvacetikorun končí, Česká pošta ztratí monopol, boj proti asijským padělkům přiostřuje, FBI vyšetřuje přední finanční instituce, tuzemská výroba piva překonala rekordy. To jsou jen některé ze zajímavostí posledního lednového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Jednotná evropská platební zóna (SEPA) má podle ideálního scénáře bankám, spotřebitelům, firmám či veřejným organizacím v příštích šesti letech přinést až 123 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun). Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Zavedením jednotné oblasti se odstraní rozdíly mezi národními a přeshraničními platbami v eurech, kdy platby budou probíhat stejně rychle a za stejných podmínek.
  • Měnový výbor americké centrální banky na svém středečním zasedání snížil základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 3,0 %. Je to již podruhé během krátké doby, kdy se Fed odhodlal k úpravě sazeb, když minulou středu banka snížila sazbu o 0,75 procent. Cílem těchto kroků je zabránit recesi americké ekonomiky a uklidnit situaci na finančních trzích.
  • Akcionáři britského výrobce sportovního oblečení a vybavení Umbro PLC odsouhlasili převzetí americkou společností Nike Inc. za 285 milionů liber (téměř deset miliard korun). Nike tak získá kontrakt na dodání oblečení anglického týmu a prodej replik dresů po celém světě, čímž chce předhonit konkurenční Adidas v tržbách z fotbalu.
  • Boj proti padělkům a jejich výrobcům by se měl přiostřit. Evropská unie a Čína plánují rozšíření spolupráce a úřady se chystají vytvořit mezi svými přístavy speciální informační síť a sledovat pohyb zboží mezi kontinenty. V loňském roce bylo podle odhadů zabaveno 136 milionů padělků za desítky miliard dolarů.
  • Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zahájil v souvislosti s krizí a pochybnými praktikami na trhu s hypotékami vyšetřování 14 společností především z finančního sektoru, mezi kterými nechybí přední americké a světové investiční banky, poskytovatelé úvěrů a developerské firmy.
  • Zlato láme historické rekordy. Cena žlutého kovu v závěru měsíce ledna prolomila hranici 940 dolarů za troyskou unci a od začátku roku zlato posílilo zhruba o 11 procent. Důvodem je nejen klesající kurz dolaru, ale také růst poptávky, hlavně v Indii, Číně a dalších asijských zemích. Zdražují i další drahé kovy, jako například stříbro nebo platina.
  • Růst americké ekonomiky se téměř zastavil, když v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl jen o 0,6 procenta. Odborníci přitom očekávali zhruba dvojnásobná čísla. Za celý rok tak ekonomika Spojených států vzrostla o 2,2 procenta, což je nejméně za posledních 5 let.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Levné a jednoduché pojištění domácnosti!
Přemýšlíte, kde a jak pojistit své bydlení, svoji domácnost? Česká podnikatelská pojišťovna vám v aplikaci „Pojištění majetku“ nabízí  také on-line pojištění domácnosti. Je možné si sjednat pojistnou částku ve výši až 1.500.000 Kč dle vašeho vybavení a vybrat si rozsah pojištění dle rizika pojistného nebezpečí. Vytvořte si pojištění na míru vaší domácnosti.


Posledních 7 dní doma

  • Bankovní rada České národní banky na svém včerejším zasedání rozhodla o ukončení platnosti bankovek v nominální hodnotě 20 Kč ke dni 31. srpna 2008. Bankovky v hodnotě 20 Kč totiž přestaly plnit funkci oběživa. Zatímco před deseti lety jich bylo v oběhu bezmála 45 milionů kusů, v loňském roce jich kolovalo zhruba jen 5,3 milionů.
  • Česká pošta ztratí monopol na dopisy. Na základě rozhodnutí Evropského parlamentu, který schválil liberalizaci poštovního trhu v celé EU, by se poštovní trhy měly otevřít v rámci unie v roce 2011. Některé státy včetně České republiky a Slovenska však mohou využít výjimku a s liberalizací počkat ještě další dva roky.
  • Tempo růstu pojistného trhu zrychlilo. Podle předběžných výsledků České asociace pojišťoven vybraly pojišťovny v loňském roce na pojistném 130,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 8,2 procenta. Větší dynamiku zaznamenala oblast životního pojištění, když předepsané pojistné dosáhlo 53,9 miliardy Kč (+ 14,0 %). Neživotní pojištění vzrostlo o 4,4 procenta na 76,4 miliardy korun.
  • Martin Jahn míří do Ruska, kde by měl od dubna šéfovat společnosti Volkswagen Group RUS. Někdejší vicepremiér České republiky a nynější člen představenstva a personální ředitel Škody Auto tak bude zodpovědný za prodej vozů společnosti Volkswagen na východních trzích.
  • Růst hrubého domácího produktu České republiky v letošním roce dosáhne podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) 4,6 procenta. V loňském roce MMF odhadoval růst tuzemské ekonomiky 5,9 procenta. Zásluhu na zpomalení růstu bude mít podle MMF oslabení spotřebního boomu a zvolnění růstu v zemích eurozóny.
  • Tuzemská výroba piva podle předběžných výsledku v loňském roce překonala poprvé v historii rekordní hranici 20 milionů hektolitrů. Český export pěnivého moku vzrostl podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého z 3,54 milionu na 3,7 milionu hektolitrů.
  • Pražská burza rozhodla o přijetí akcií rakouské společnosti Vienna Insurance Group na hlavní trh. V příštích dnech bude Výbor pro burzovní obchody rozhodovat o základních obchodních parametrech emise. Akcie mateřské firmy pojišťovny Kooperativa by se měly na Burze cenných papírů Praha začít obchodovat od úterý 5. února.
  • Hypoteční boom přináší rekordní výsledky. Tuzemské hypoteční banky v loňském roce poskytly na bydlení 83.344 nových hypotečních úvěrů o objemu více než 142 miliard korun. Celý hypoteční trh tak loni vzrostl o více než 41 procent. Od počátku své činnosti v polovině 90. let banky poskytly celkem téměř 350.000 hypotečních úvěrů za 652 miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Firemní pokladna i běžný účet zejí prázdnotou, kontokorent je rovněž zcela vyčerpán a odběratelé ne a ne zaplatit faktury, přestože jste je již několikrát upomínali. Který český podnikatel by tuto nepříjemnou situaci neznal. Jedním z úvěrových produktů určených k řešení provozních výdajů každého podnikatele a firmy je kreditní karta pro podnikatele. Obliba kreditek u nás každým rokem roste a přímo úměrně tomu se zvětšuje i nabídka kreditních karet od našich bank. S výběrem té správné karty vám pomůže naše nové srovnání kreditních karet pro podnikatele.
  • I přes to, že nejvíce je slyšet o velkých bankách, někdy nám nejvýhodnější produkty nabídnou právě ty malé. Aktualizovali jsme a rozšířili naše srovnání bankovních produktů o méně známou rakouskou banku Oberbank. Na její nabídku se můžete podívat v sekci Bankovnictví, Úvěry a půjčky a Financování bydlení.
  • Nejen daněmi z příjmů je státní rozpočet živ, důležitou položku tvoří i majetkové daně. Podáváte přiznání k dani dědické, darovací nebo z převodu nemovitosti? Neváhejte a stáhněte si aktuální daňové formuláře k majetkovým daním pro rok 2008!

 

Investorský magazínS nákupy dluhopisů rozvíjejících se trhů lze začít ve středoevropském regionu a skončit například v Brazílii. Proč by je měl do portfolia zařadit i drobný investor? O letošních vyhlídkách mladých dluhopisových trhů mnohé napoví další díl Investorského magazínu.


Fintriky

Čas podání přihlášek na vysokou školu se blíží. Stále nevíte, pro kterou z univerzit se rozhodnout? Pak vězte, že volbu vysoké školy není radno podceňovat. Někteří studenti již mají dávno rozmyšleno, jaké je jejich vysněné povolání a podřídí tomu i vysokoškolské studium, mnozí jsou však nerozhodní a tápou. Pomoci s výběrem může i naše pravidelná rubrika finančních tipů a triků, která patřila právě vysokým školám. Nejprve jsme se podívali na to, jak a za kolik podat přihlášku, poté jsme se věnovali samotné volbě vysoké školy, a to jak z hlediska šance na přijetí, tak i dalšího budoucího uplatnění a výdělků, a nechyběl ani fintrik týkající se studií na školách státních, soukromých či zahraničních.


Anketa

Na podání daňového přiznání k dani z příjmů je zatím dost času. Nevyužíváte-li služeb daňového poradce, máte na vyplnění a odevzdání růžového formuláře ještě dva měsíce. Ovšem najdou se i tací, kteří nechtějí nechávat daňové záležitosti na poslední chvíli a raději zajdou na finanční úřad s předstihem. Jak jsou na tom s podáváním daňového přiznání naši čtenáři, na to jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Výsledky hlasování byly vzácně vyrovnané.

  • Daňové přiznání podávám s předstihem - 50 %
  • Nechávám to na poslední chvíli - 50 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY