Podnikatelé, vyřiďte si kreditní kartu

31.01.2008 | , Finance.cz
FIRMY


V pokladně není už ani vindra, běžný účet zeje práznotou, kontokorent je rovněž zcela vyčerpán a odběratelé ne a ne zaplatit, přestože jste je několikrát upomínali. Řešením této nepříjemné situace, již zažil téměř každý podnikatel, je kreditní karta.

Ačkoliv je kreditní karta v zahraničí patrně nejoblíběnějším úvěrovým produktem, a to jak u drobné, tak podnikatelské klientely, u nás je tento produkt pro mnohé zahalen jakousi rouškou tajemství. Přeci jen stále ještě si většina Čechů kreditní (rozuměj úvěrovou) kartu plete s kartou debetní. Přitom tento bankovní produkt má hodně co nabídnout a navíc při správném využítí bezúročného období lze náklady na něj efektivně minimalizovat. Nutno říci, že situace na našem bankovním trhu se v posledních letech mění a banky začínají kreditní karty stále více nabízet. Dnes už některé bankovní domy nabízí i více než deset kreditních karet (včetně kobrandovaných kreditek). Jedná se však většinou o kreditky pro drobnou klinetelu. U kreditních karet pro podnikatele je bankovní nabídka podstatně užší, nicméně i tak je z čeho vybírat (viz níže).

Výhodou kreditní karty je bezúročné období


Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická debetní karta. Při použití kreditní karty ale čerpáte úvěr, na rozdíl od debetní karty, kterou lze čerpat prostředky pouze do výše zůstatku na účtu či do výše kontokorentu. Kreditní karta je tedy na běžném účtu zcela nezávislá. Čerpaný úvěr je  revolvingový (opakující se), s každou uskutečněnou splátkou  úvěru se úvěrový limit automaticky obnovuje. Velkou výhodou kreditních karet je takzvané bezúročné období. To znamená, že pokud celou půjčenou částku splatíte ve stanoveném časovém intervalu (většinou 45 dní) neplatíte bance žádné úroky. Většinou je úvěr z kreditní karty bez jakéhokoliv zajištění a není vyjímkou, že banka v rámci jednoho poplatku poskytuje i více karet k jednomu úvěrovému účtu.

Co je nutné k založení produktu:

  • běžný účet u kterékoliv banky
  • dva doklady totožnosti
  • platný doklad opravňující klienta k podnikání (Živnostenský list nebo Výpis z obchodního rejstříku)
  • většinou dvě daňová přiznání za předchozí daňová období

Splácení úvěru z kreditní karty probíhá pravidelnými měsíčními splátkami nebo mimořádnými splátkami až do výše 100% úvěru podle Vašich finančních možností. Kreditní karty jsou určeny především k nákupu zboží a služeb u obchodníků, nicméně umožňují i výběr hotovosti z bankomatu a některé dokonce i převod peněz z kreditky na běžný účet. Zatímco u kreditek pro drobnou klientelu platí, že pokud je kreditní kartou čerpána hotovost nelze na tento výběr uplatnit výhody bezúročného období, některé kreditky pro podnikatele tuto možnost nabízejí.

Komerční banka – Kreditní karta pro podnikatele


Kreditní karta je určena jak právnickým osobám, tak fyzickým osobám podnikatelům podnikajícím na území ČR. Úvěrový limit je 20 až 200 tisíc korun, s tím že výše limitu pro konkrétního klienta je stanovena po vzájemné dohodě s bankou. Klienti s běžným účtem vedeným v KB déle než 6 měsíců dosáhnou na limit až 200 tisíc Kč a nemusí překládat žádné výkazy. Banka nevyžaduje žádné zajištění poskytnutého úvěru. Bezúročné období je až 45 dní a vztahuje se na hotovostní (výběry hotovosti z bankomatů i na přepážkách bank) i bezhotovostní (placení v obchodech, hotelech, restauracích, za zboží i služby u obchodníků) operace provedené kreditní kartou. Splácení úvěru  probíhá pravidelnou měsíční splátkou ve výši 1/10 z čerpané částky úvěru a úroku nebo mimořádnou splátkou, kterou je možné provádět až do výše 100 % čerpané částky úvěru. Vydání je karty zdarma a roční poplatek za kartu je 700 korun. Výběr hotovosti z bankomatu KB je za 1 % vybírané částky (min. 30 Kč) a výběr hotovosti z bankomatu jiných bank v tuzemsku je rovněž za 1 % vybírané částky (min. 50 Kč). Úroková sazba z čerpaného úvěru je 17 % p.a.

Poštovní spořitelna – Kreditní karta pro podnikatele


Kreditní karta je určena fyzickým osobám – podnikatelům nebo právnickým osobám. Banka nabízí neomezený počet karet (typ MasterCard ) k jednomu úvěrovému účtu. Bezúročné období je 45 dní a klient nemusí mít veden účet u Poštovní spořitelny. Maximální úvěrový limit je 10 % z ročního obchodního obratu posledního zdaňovacího období. Povinná měsíční splátka je ve výši 5 % z čerpaného úvěru, minimálně 500 Kč. Do úvěrového limitu 100 000 Kč je úvěr bez zajištění, nad 100 000 Kč je nutné zajištění biankosměnkou. Poštovní spořitelna nabízí dva typy karet, a to MasterCard Standart (embosovaná s limity 30 000–500 000 Kč) a MasterCard (neembosovaná s limity 15 000–50 000 Kč). Roční poplatek za kartu MasterCard Standard je 500 Kč a za  MasterCard 250 Kč. Výběr z bankomatu ČSOB v tuzemsku je za 5 kč plus 1,5 %  z vybírané částky a výběr z bankomatů ostatních bank a za  25 Kč plus 1,5 %  z vybírané částky. Úroková sazba pro klienta banky je 17,00 %  p.a. a úroková sazba pro ostatní klienty je 19,20 % p.a.

ČSOB - ČSOB Kreditní karta pro podnikatele


Podnikáte-li alespoň 13 měsíců v ČR a máte zřízen nebo si otevřete u banky běžný účet u ČSOB splnili jste podmínky pro vyřízení ČSOB kreditní karty pro podnikatele. Ke kartě je poskytováno bezúročné období až 45 dnů. Bezúročné období lze využít při zaplacení celé čerpané částky a vztahuje se na hotovostní i bezhotovostní transakce provedené kartou.  Měsíčně lze splácet jen 5 % z vyčerpané částky a specialitou je možnost volby dne splatnosti (v období od 5. do 25. dne v měsíci). Kreditní karta je vydávána v podobě platebních karet MasterCard (Neembosovaná, Business nebo Gold) s následujícími úvěrovými i karetními limity pro neembosovanou a Business (20 000 – 500 000 Kč) a pro Gold (150 000 – 500 000 Kč). Výběry hotovosti a převody peněz na běžný účet lze provést až do výše 90 % z týdenního limitu karty, všechny ostatní transakce až do výše 100 % limitu karty. Roční poplatek za kartu včetně měsíčních výpisů a vedení úvěrového účtu je u neembosované karty 400 Kč, u Business karty 600 Kč a u Gold karty 3 000 Kč. Výběr z bankomatu ČSOB je za 6 Kč plus 1 % z vybírané částky a výběr z bankomatu jiné banky za 30 Kč plus 1 % z vybírané částky. Úroková sazba je 18,00  % p.a.

GE Money - MoneyCard Business


Kreditní kartu MoneyCard Business si u GE může vyřídit fyzická osoba-podnikatel starší 18 let s místem, podnikání a trvalým bydlištěm na území ČR. Podnikatel musí podnikat minimálně 3 měsíce a mít veden běžný účet ve kterékoliv bance. Bezúročné období je až 50 dní a vztahuje se jen na bezhotovostní platby. Můžete využít minimální měsíční splátky od 5 % či mimořádné splátky až do výše 100 % čerpaných prostředků. Kreditní kartu je nabízena ve dvou provedeních, a to Maestro a Mastercard. Finanční prostředky je možné čerpat bez jakéhokoliv zajištění až 200 000 Kč (pro začínající podnikatele bez daňového přiznání až 20 000 Kč). Roční poplatek za správu úvěrového účtu je pro kreditní kartu typu Maestro 299 Kč ročně a pro kreditní kartu typu MasterCard  399 Kč ročně. Poplatek za výběr z bankomatu GE Money Bankje za  9 Kč a v bankomatu ostatních bank za 69 Kč. Úroková sazba je 21,48  % p.a. (1,79 % p.m.).

Česká spořitelna - Kredit+ MC Business


Žadatel o tuto kartu musí být právnická osoba nebo fyzická osoba - podnikatel se sídlem v ČR. Jeho podnikatelská činnost musí vykonávána minimálně 6 měsíců pro klienty s běžným účtem v České spořitelně a 12 měsíců pro klienty bez běžného účtu v České spořitelně. Úvěr je poskytován bez zajištění a banka nabízí možnost vydání více karet k jednomu účtu. Minimální úvěrový limit je 20 tis. Kč a maximální limit je 300 tis. Kč. Bezúročné období je v délce až 50 dnů. Povinná měsíční splátka pouze 5% z vyčerpaného limitu. Za vedení karty zaplatíte 650 Kč ročně. Výběr z bankomatu ČS je za 1 % z vybírané částky (min. 25 Kč) výběr z bankomatu jiné banky za 1 % z vybírané částky (min. 50 Kč). Úroková sazba je 18,00 % p.a.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY