Jak založit komanditní či veřejnou obchodní společnost?

26.07.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Mezi méně obvyklé, ale neméně důležité právní formy společností patří komanditní a veřejné obchodní společnosti. Co všechno je třeba udělat k jejich založení nebo kdo a do jaké výše ručí za jejich závazky?

Téma týdne: Zakládáme firmu

Ať už se chystáte založit komanditní nebo veřejnou obchodní společnost, je třeba se držet litery zákona a dbát na splnění legislativních podmínek. Jaké to jsou, to se dozvíte na následujících řádcích.


Komanditní společnost


Tento druh společnosti vzniká na základě společenské smlouvy a musí být založen minimálně dvěma společníky, z nichž musí být jeden komanditista a druhý komplementář. Každý z nich má odlišná práva a povinnosti, rozdílné je i ručení za závazky.

  • komanditista ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu, nesmí zasahovat do jejího vedení, pouze mohou kontrolovat její hospodaření
  • komplementář ručí celým svým majetkem, je statutárním orgánem společnosti a je oprávněn k obchodnímu vedení společnosti

V názvu firmy musí být uvedeno označení „komanditní společnost“. Tento název je možno zkrátit na „kom. spol.“ nebo „k.s.“. Komanditista musí vložit do základního kapitálu komanditní společnosti vklad minimálně ve výši 5000 Kč, není-li ve společenské smlouvě stanoveno jinak.

Rozdělení zisků a ztrát
Přesné určení a rozdělení zisku na část připadající společnosti a část, která patří komplementářům, je stanoveno ve společenské smlouvě. Není-li tomu tak, potom se zisk dělí na polovinu. Ta část zisku, která spadá na společnost, se po zdanění rozdělí mezi komanditisty, a to v poměru, který je stanoven ve společenské smlouvě nebo v poměru splacených vkladů. Případné ztráty nesou komplementáři rovným dílem, komanditisté jsou povinni podílet se na úhradě ztráty, stanoví-li tak společenská smlouva.

Celý proces zakládání komanditní společnosti se dá shrnout do 6 kroků:

  • 1. přijetí zakladatelského dokumentu (společenské smlouvy)
  • 2. splácení vkladů
  • 3. zajištění podnikatelského oprávnění
  • 4. volba či jmenování statutárních orgánů
  • 5. zajištění sídla
  • 6. návrh zápisu do obchodního rejstříku (do 90 dnů od založení společnosti)


Veřejná obchodní společnost


Veřejnou obchodní společností je společnost, ve které alespoň dvě osoby (společníci) podnikají pod společnou firmou a ručí za závazky společnosti celým svým majetkem, a to společně a nerozdílně. Z toho vyplývá jedna velká nevýhoda této formy podnikání – při krachu společnosti může její spoluvlastník přijít o všechen svůj majetek.

Společníkem může být osoba fyzická i osoba právnická. Veřejná obchodní společnost se zakládá sepsáním a podpisem společenské smlouvy a vzniká dnem zápisu do Obchodního rejstříku. Firma musí obsahovat označení "veřejná obchodní společnost", jež může být  nahrazeno zkratkou "veř. obch.  spol." nebo "v.o.s.". Výše vkladu společníka není zákonem stanovena.

Řízení společnosti
K obchodnímu vedení společnosti je oprávněn každý společník v rámci zásad mezi nimi dohodnutých. Pověří-li společníci ve společenské smlouvě obchodním vedením společnosti zčásti nebo zcela jednoho nebo více společníků, ostatní společníci tohoto oprávnění v tomto rozsahu pozbývají. Pověřený společník je povinen řídit se při výkonu obchodního vedení zásadami, které s ostatními společníky dohodl. Pověřený společník je povinen se řídit rozhodnutím společníků učiněným  většinou hlasů. Nestanoví-li společenská smlouva něco jiného, má každý společník jeden hlas.

Rozdělení zisků a ztrát
Zisk se dělí mezi společníky rovným dílem. Podíl na zisku stanovený na  základě účetní závěrky  je splatný do  tří měsíců od jejího schválení, nestanoví-li společenská smlouva jinak. Ztrátu zjištěnou účetní závěrkou nesou společníci také rovným dílem.

Zakládáme firmuPři zakládání firmy se statutem právnické osoby je třeba věnovat pozornost celé řadě úkonů. O problematice založení všech právních forem společností si můžete přečíst v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, jak založit akciovou společnost, společnost z ručením omezeným, veřejnou obchodní společnost, komanditní společnost či družstvo.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY