Factoring už i pro malé a střední podniky

07.04.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Máte firmu a hledáte zdroje pro financování nákupu zásob či k růstu? A víte o tom, že factoringové společnosti začaly poskytovat služby malým a středním podnikům?

Faktoringové společnosti se v poslední době konečně začínají zaměřovat i na malé a střední podniky (MSP). Kromě klasických factoringových služeb (odkupu pohledávek) nabízejí tyto společnosti malým firmám také zajišťování administrativních a inkasních operací (např. účetnictví), zabezpečení celního projednání zboží, vystavení faktury pro smluvní partnery, inkasa plateb za pohledávky přímo od dodavatele či pojištění a kontrolu splácení poskytnutých úvěrů na dodané zboží.

Hlavní výhodou factoringu pro malou firmu je možnost okamžitého získání finančních prostředků bez jakéhokoliv dodatečného zajištění za cenu, která je v současné době téměř stejná jako u bankovního úvěru. Banky však oproti factoringové společnosti stejné doplňkové služby nenabízí. Factoringový poplatek u členů Asociace factoringových společností ČR (AFS ČR) se pohybuje pouze v rozmezí několika desetin procent. Mezi další výhody factoringu patří převedení nutnosti upomínání a vymáháhí pohledávek na factoringovou společnost, zvýšení konkurenceschopnosti a akceschopnosti malé firmy, apod. Naopak nevýhodou je odpovědnost za vady na zboží a povinnost řešit reklamační spory.

 
Graf: Factoringové společnosti v roce 2005

Factoringové společnosti


Poznámka: Údaje jsou v miliardách Kč
Pramen: AFS ČR, Cash Reform

 
V současné době patří v České republice mezi nejrychleji rostoucí odvětví financované factoringem především automobilový průmysl a elektrotechnika. V loňském roce se však klienti na factoringové společnosti stále častěji obraceli s žádostí o financování staveb.

Mezi nejúspěšnější factoringové společnosti na českém trhu v současné době patří Factoring České spořitelny, Transfinance, O.B. Heller, Factoring KB, NLB Factoring a D.S. Factoring. Podle Acociace factoringových společností ČR dosáhl v roce 2005 obrat českých factoringových firem výše 86,8 miliardy korun. Oproti předchozímu roku znamená toto číslo nárůst o 5,3 miliardy. Je tedy zřejmé, že poptávka po financování firem prostřednictvím factoringu v České republice stále roste.

 
Graf: Podíl na trhu factoringových společností v Česku

Graf_Podilnatrhufactoringovychspolecnosti.gif

Pramen: AFS ČR

 
Jak probíhá uzavření factoringové smlouvy
Nejdříve musíte vyplnit předběžnou žádost o poskytnutí factoringu. Po jednání s factoringovou společností vyplníte závaznou žádost o poskytnutí factoringových služeb. Následně si připravíte požadované dokumenty k předložení. Factoringová společnost vyhodnotí vámi předložené dokumenty a v případě kladné odezvy vám společnost navrhne obchodní podmínky. Nyní uzavřete faktoringovou smlouvu. Po uzavření smlouvy začne postupování a financování pohledávek.

 
Zdroj: AFS ČR, Euro

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY