Jak šetřit na jídle?

25.04.2012 | , Finance.cz
FIRMY


perex-img Zdroj: Finance.cz

Spočítali jste si někdy, kolik utratíte za jídlo? Náklady na nákup potravin pro běžnou domácnost se pohybují kolem tisíců korun měsíčně. Od nového roku řada potravin kvůli zvýšení DPH zdražila. Jak ušetřit za jídlo a přitom nekupovat nekvalitní potraviny?

Opakuje se to každý týden. Vyrazíte do supermarketu na pravidelný nákup a u pokladny se divíte, že v košíku opět máte spoustu věcí navíc. Když přijedete, domů zjistíte, že v ledničce jsou schované úplně stejné jogurty, jaké jste koupili – jenže s prošlým datem. Takové hospodaření s jídlem je více než neekonomické a zcela zbytečně navyšuje rodinný rozpočet o stovky korun.

Na nákup se seznamem

Všimli jste si někdy, jak jsou organizovány supermarkety? Rozmístění potravin má působit na zákazníka tak, aby nakoupil co nejvíce věcí, které možná ani nepotřebuje. Braňte se psychologickému tlaku nákupních řetězců – řešení je více než jednoduché!

Do obchodu s potravinami choďte zásadně se seznamem. Udělejte si chvilku, projděte spíž, ledničku, zhodnoťte své zásoby a napište si seznam nezbytných potravin a ten samozřejmě dodržujte. V nákupním košíku se vám nesmí objevit nic navíc.

Jídelníček na celý týden

I přesto, že jste v jednom kole, vyplatí se udělat si čas a promyslet si jídelníček na celý týden. Rozmyslete si, co budete připravovat k večeři, případně k obědu, pokud ho doma vaříte. Podle jídelníčku pak sestavte nákupní seznam.

Peníze ušetří vaření

Kupovat polotovary je nejen neekonomické, ale také nezdravé. Salámy, uzeniny a další lahůdky jsou drahé, jejich výživová hodnota je nízká a navíc často obsahují přídatné látky.

Místo párků s a hořčicí nebo pařížským salátem s rohlíky, si uvařte raději čočku s vajíčkem, vyzkoušejte kuskus se zeleninou, pohanku nebo třeba zapékané těstoviny. Místo masa zkuste občas použít tofu nebo sojové maso. Výhodné jsou také doma připravované pomazánky nebo polévky.

Drahé pečivo

K nejdražším potravinám, které navyšují rodinný rozpočet, patří překvapivě pečivo. Kolik se u vás denně sní chleba a rohlíků? Chodíte pro ně každý den? Spočítejte si, kolik vás týdně stojí nákup u pekaře. Je to sto, dvě stě nebo tři sta korun?

Bez pečiva se určitě neobejdete a nemá smysl na něm šetřit. Kvalitní pečivo – nejlépe celozrnné – je důležitou součástí jídelníčku. Jak tedy ušetřit? Pořiďte si domácí pekárnu. Koupíte ji už za dva tisíce korun a vyplatí se především v případě, kdy si budete směs na pečení připravovat sami doma. Bochník chleba vás pak vyjde v průměru na 12 až 16 korun.

Výhodou domácí pekárny také je, že si pečivo připravíte kdykoli bude potřeba – nebudete muset běhat pro kousek chleba do supermarketu a riskovat, že do košíku přihodíte čokoládu, na kterou jste právě dostali chuť. 

Jídlo zamrazujte a dojídejte zbytky

Všimli jste si, kolik jídla se povaluje kolem popelnic? Naučte se hlídat si zásoby a dojídat zbytky. Pokud máte doma pečivo staré dva dny, dojezte ho. Rohlíky můžete například „napařit“ v troubě, ze staršího chleba připravíte výborné topinky.

Zbytky se vyplatí zamrazovat. Když uvaříte k obědu více jídla, než sníte, vložte ho do malých plastových krabiček, popište je a schovejte do mrazáku. Abyste na jídlo nezapomněli, veďte si seznam. Až nebudete vědět, co k večeři, stačí do seznamu nahlédnout a vyndat příslušnou krabičku z mrazáku.

Zavařujte sezónní zeleninu a ovoce

Doby, kdy jsme se zavařování ovoce a zeleniny vysmívali, jsou pryč. Domácí kyselé okurky stejně jako třešňový kompot chutnají jinak a navíc vyjdou mnohem levněji.

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, udělejte si výlet do zahrádkářských kolonií, kde se občas drobní pěstitelé zbavují přebytků. Levnou zeleninu a ovoce nakoupíte také u farmářů při prodeji ze dvora. Sezónní ovoce i zeleninu zpracujte – zavařte nebo zamrazte. V zimě přijde rozhodně vhod.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY