Gazprom zvýšil export plynu do evropských odbytišť o 12 %

12.04.2011 | , Limerik
FIRMY


V prvním čtvrtletí zvýšil export komodity celkem o 30 procent.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšil export komodity o 30 procent na 73 miliard metrů krychlových. Podnik včera uvedl, že na své klíčové evropské odbytiště, tedy mimo republiky bývalého Sovětského svazu, zvýšil export o 12 procent.

V Evropě se ceny obrátily ve prospěch podniku. Smluvní ceny Gazpromu v Evropě byly osm procent nad cenami na spotovém trhu. Gazprom předpokládá, že prodej přes kontrakty vzroste, protože výhoda spotových nákupů slábne.

Gazprom se snažil své dlouhodobé kontrakty uhájit, zatímco nápor klientů požadoval napojení smluv na ceny na evropském spotovém trhu. Ty spadly dolů s propadem poptávky po finanční krizi v roce 2008. Obnova poptávky a jaderná krize v Japonsku ale způsobily, že odběratelé se ve svých požadavcích zmírnili.

Průměrná exportní cena za plyn Gazpromu do Evropy byla v prvním čtvrtletí 346 dolarů (5850 Kč) za tisíc metrů krychlových. Gazprom poznamenal, že spotová cena během čtvrtletí dosáhla na 400 dolarů a výše, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY