Vinaři na jižní Moravě začali v těchto dnech stáčet a plnit do lahví letošní Svatomartinská vína, tuzemskou obdobu slavnějšího francouzského beaujolais. Letos se na trhu objeví podle odhadů vinařů více lahví než loni, zhruba 800.000 až milion. Důvodem je, že někteří vinaři Svatomartinského vína vyrobí více než loni, jiní se letos připojí poprvé. Vína vyrobená z letošní sklizně se budou podle tradice otevírat poprvé 11. listopadu.
"Budeme mít asi 11.000 lahví, nějakých 90 hektolitrů. Je to o něco více než loni," řekl vinař Ctirad Králík ze ZD Sedlec. Výrobců podle něj neustále přibývá, stejně jako množství vyrobeného vína. Trh není nekonečný, a tak budou podle něj v ZD Sedlec rádi, když se na tomto množství do budoucna zastaví.
Poprvé se do projektu, který pod hlavičkou Vinařského fondu funguje pět let, zapojilo rodinné vinařství Marcinčák na Mikulovsku. O označení Svatomartinské víno se uchází se Svatovavřineckým a Veltlínským červeným raným. "Z každé odrůdy jsou 3000 litrů, asi 5000 lahví," řekl Petr Marcinčák z vinařství.
Mladá Svatomartinská vína jsou většinou lehká a jiskrná. Často se vyznačují jemnou ovocnou chutí, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť nejrůznějších druhů ovoce, jako jsou broskve, grapefruity, pomeranče, banány, hrušky, švestky a višně. Podle odborníků se tato vína nehodí k archivaci a jsou určena k rychlé spotřebě nejpozději do Velikonoc.
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.