Finanční problémy firem vyřeší tolling

26.05.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Vaší společnosti hrozí z důvodu finančních problémů úpadek a banka vám opět odmítla žádost o úvěr? Řešením může být metoda financování prostřednictvím tollingového mechanismu.

Mnoho českých firem, které se v současné době nacházejí ve finanční tísni, je při hledání nových zdrojů financování je neúspěšné. Banky společnostem s finančními problémy úvěr neposkytují, venture investoři si vybírají jen firmy splňující velmi náročné podmínky a u dalších možností financování to probíhá podobně. Řešením této zdánlivě bezvýchodné situace však může být metoda financování společnosti pomocí tollingového mechanizmu. Tolling využívá dodatečné cizí zdroje financování, které financující instituce (banka) neposkytuje výrobci (vám), ale jinému subjektu (tollingové společnosti), a ten je následně zavázán tyto poskytnuté prostředky financující instituci splatit.

Jak probíhá financování pomocí tollingu

Tollingová společnost si ze zdrojů poskytnutých bankou nakupuje od dodavatelů materiálové a energetické vstupy, a od výrobce (vás) si z těchto vstupních prostředků nechá za odměnu vyrobit hotové výrobky. Ty tollingová firma sama prodává odběratelům. Hlavní výhodou využití tollingu je získání finančních prostředků aniž by společnosti (vám) hrozilo nebezpeční případného konkurzu, neboť vlastníkem vstupů a výrobků není výrobce ale tollingová společnost. Mezi další přednosti financování prostřednictvím tollingu je zachování vztahů výrobce s dodavateli i odběrateli, kde se mění pouze právní základ.

 
Graf: Finanční a hmotné toky při použití tollingu

Tolling

Zdroj: VŠE Praha

 

Pro koho je tolling určen

Financování s využitím tollingového mechanismu je vhodné nejen pro firmy nacházející se ve finančních problémech, ale může být použito také u společností bez závažnějších finančních obtíží. Tyto podniky mohou tolling využít například pro financování vstupů výroby a na základě přesměrování vlastnictví materiálových a výrobkových zásob na tollingovou společnost následně získat možnost požádat banku o úvěr. Využitím tollingu si bezproblémové firmy zlepší téměr všechny bankovní ukazatele.

Kdo již tolling využil

Metoda tollingu byla úspěšně použita například při stabilizaci situace ve společnosti Vítkovice. Tollingovou společností se zde stal Osinek (vlastněný Fondem národního majetku) a financující institucí zde byla Česká konsolidační agentura. Financování prostřednictvím tollingu použila pro své provozní financování také ústecká Setuza, jeden z největších tuzemských zpracovatelů olejnin. Financující institucí byla v tomto případě Raiffeisenbank a tollingovou společností Oleofin, členka skupiny M. L. Moran.

 

Graf: Oběh finančních a hmotných prostředků při použití tollingu u společnosti Vítkovice

Osinek

Zdroj: Osinek

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY