Firmy odmítají vymáhat dluhy svých zaměstnanců

05.05.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Podle občanského zákoníku musí zaměstnavatel respektovat dohodu mezi věřitelem a dlužníkem o srážkách ze mzdy i v případě, že o ní neví a nemůže ji tak ovlivnit. Některé firmy to však odmítají...

V posledních letech se staly rozšířeným trendem nákupy na dluh. Pokud je však dlužníkem zaměstnanec, který se s finanční institucí dohodne na srážkách ze mzdy, všechny náklady při vyřizování srážek nese firma. Podle občanského zákoníku totiž zaměstnavatel musí respektovat dohodu mezi věřitelem a dlužníkem o srážkách ze mzdy i v případě, že o ní neví a nemůže ji tak ovlivnit. V praxi to znamená, že firmám ze zákona vyplývá povinnost zadávat platební příkazy, platit poštovné, informovat věřitele o změně zaměstnání zaměstnance, atd.


Tabulka: Výše dluhu českých občanů bankám

Druh Výše dluhu Meziroční změna
Úvěry celkem 295,5 mld Kč + 33 %
Z toho hypotéky 122 mld Kč + 40 %
Úvěry ze stavebního spoření 86,5 mld Kč + 32 %
Spotřebitelské půjčky 75,8 mld Kč + 24 %
Pozn: konec března 2005


Banky i splátkové společnosti prohlašují, že ke srážkám ze mzdy přistupují jen výjimečně. Se svými klienty, kteří přestanou splácet, se vždy snaží dohodnout jinak. "Je velmi složité přinutit zaměstnavatele k akceptaci nároku bez soudního příkazu, případně opětovného souhlasu klienta," uvádí mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Nejznámější splátkové splátkové společnosti, jako např. Cetelem, Multiservis nebo Home Credit Finance, podíl nesplácených půjček nezveřejňují. Odborníci i přesto tvrdí, že splátkové firmy mají dokonce více neplatičů než banky, u kterých podle ČNB činí podíl spotřebitelských půjček po splatnosti cca 12 %.

Seznam úkonů, které musí zaměstnavatel na základě zákona provádět:

  • zadávat platební příkazy ke srážce peněz ze mzdy svého zaměstnance
  • propočítávat výši srážek, aby byla vždy zachována minimalní mzda zaměstnance
  • pravidelně komunikovat se splátkovými společnostmi (např. náklady na telefon, poštovní poplatky, atd.)
  • informovat věřitele, pokud dlužník změní zaměstnání
  • ověřovat si, zda je dlužník opravdu zaměstnancem firmy, atd.


Graf: Vývoj úvěrů českého obyvatelstva (v mld. Kč)

 


Některé firmy srážky ze mzdy svých zaměstnanců odmítají provádět a porušují tím zákon. "Tento problém jsme vyřešili tím, že naše mzdové účetní srážky ze mzdy neprovádějí," připustila Olga Čechová, obchodní ředitelka společnosti ETD transformátory. Toto jednání je však podle právníků protizákonné a těmto podnikům hrozí riziko, že je jejich zaměstnanec nebo věřitelská společnost zažaluje za náhradu škody.

 

Zdroj: Česká spořitelna, Cetelem, Multiservis, Home Credit Finance, ETD transformátory

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY