Alespoň jednu ženu ve vrcholných orgánech má 36 % firem

16.05.2016 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Alespoň jednu ženu ve vrcholných orgánech má 36 procent firem z 250 společností s největším obratem v Česku. Ve všech statutárních orgánech zastoupení žen dosahuje desetinového podílu, vedle 1227 mužů je tak ve vrcholovém managementu 128 žen. Vyplývá to z výsledků průzkumu platformy Byznys pro společnost. Podle předsedkyně platformy Pavlíny Kalousové se situace se zastoupením žen v nejvyšším vedení postupně mírně zlepšuje.

Podle Kalousové má deset procent žen na vrcholných postech 82 z 250 největších firem, zhruba 170 firem toho nedosahuje. "Na druhou stranu najdeme stále více žen předsedkyní a jednatelek velkých firem," dodala. Nejvíce žen je zastoupeno ve vedení společností v pojišťovnictví, zásobování vodou či v rekreační činnosti. Nejméně jsou v těžbě či stavebnictví.

Podle informací dnešních Hospodářských novin se do skupiny s více než deseti procenty žen ve vrcholových orgánech dostaly například T-Mobile, Pražské vodovody a kanalizace či Plzeňský Prazdroj. Více než třetinu žen mělo 13 podniků, mimo jiné Letiště Praha, OBI či Madeta.

V dozorčích radách má aspoň jednu ženu 57,4 procenta největších firem. V dozorčích radách největších českých akciových společností je 14,4 procenta žen, například ve Velké Británii je ve srovnatelných firmách 18 procent žen.

Výsledky druhého ročníku Indexu ženy ve vedení 2016 zveřejnila platforma Byznys pro společnost v rámci Evropského dne diverzity. Tu organizuje pod hlavičkou evropské Charty diverzity v České republice poprvé. K podpoře diverzity se letos přidalo několik nových firem, mezi nimi Vodafone, RWE, Accor Hotels, Hochtief, Shell či Rossmann.

Ženy tvoří 51 procent obyvatel Česka. Ve Sněmovně jim připadá pětina křesel, v Senátu 19 procent, v krajských zastupitelstvech pětina, v zastupitelstvech měst a obcí 27 procent. V sedmnáctičlenném kabinetu jsou tři ministryně. Ženy vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně než muži.

K vyššímu zastoupení žen ve vedení podniků má přispět plán opatření do roku 2018, který připravuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Dokument počítá třeba s podporou slaďování práce a rodiny.

Štítky:

Autor článku

ČTK

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE