8 tipů pro podnikatele, jak ušetřit za energie

03.05.2016 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Ceny za energie představují nemalou položku, která trápí jak malé, tak i větší podniky. Přesto firmy stále nevyužívají potenciál, který se jim v oblasti energetických úspor nabízí. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR mohou firmy ušetřit až 10 % nákladů za energie. Stačí přijmout v podniku jednoduchá opatření. Příčinou vysokých nákladů totiž často bývá nesprávně nastavená sazba u dodavatele, ale také spotřebiče v pohotovostním „stand-by“ režimu.

1. tip: Optimalizujte ceny energií

Řada firem a podniků neoptimalizuje své ceny za energie. A právě zde vzniká prostor pro snížení nákladů, který mohou firmy využít tím, že si vyberou levnější produkt elektřiny a plynu. „Ušetřená částka se odvíjí od spotřeby. U malých kanceláří to mohou být tisíce korun ročně, u menších a středních podniků desítky tisíc ročně a u větších provozů statisíce ročně,“ vysvětluje Jana Poncarová, analytička projektu EnergetickaPoradna.cz.

Podnikatelé mohou začít tím, že zkontrolují účty za elektřinu a plyn. Akční nabídky je totiž možné hledat u stávajících dodavatelů. Výhodou je rychlá aktivace služeb, přičemž zákazník může mít levnější energii nejpozději od příštího měsíce. „Energetické společnosti jsou nyní svolnější dojednat se svými zákazníky nižší cenu za MWh a měsíční platbu – ceny totiž tlačí dolů konkurence, a proto i firmy s menší spotřebou mohou dosáhnout na individuální ceny,“ říká Poncarová.

2. tip: Opatření, které vás nebude nic stát

Podnikatelé, kteří chtějí ušetřit náklady za energie, mohou provést vlastní energetický audit. Ten je povinný pro velké firmy dle zákona o hospodaření energií (406/2000 Sb., § 9), avšak vyhodnocení spotřeby energií se vyplatí i menším podnikům. Audit spočívá v optimalizaci stávající spotřeby a využití rezervovaného příkonu.

„Energetický audit je určen podnikům, které chtějí mít přesný přehled o stavu svého energetického hospodářství či znát konkrétní opatření pro úsporu energií, a to včetně návratnosti,“ říká Ivan Vinca z Poradenského centra E.ON a dodává: „Větší odběratelé by si měli dát například pozor na to, jestli neplatí nějaké penalizace navíc za překračování odběru.“

Za velikost jističe platíme speciální poplatek za „rezervovaný příkon“. Na tomto místě mohou podnikatelé ušetřit, a to volbou nejvhodnějšího hlavního jističe. Takového, který stačí jejich spotřebě, ale přitom není příliš velký, aby za rezervovaný příkon neplatili zbytečně mnoho. Samotná pořizovací cena za vyšší hodnotu hlavního jističe je mnohem větší a s ní pak i měsíční náklady za energii. Pokud podnikatel zjistí, že se ve firmě spotřebovává poměrně málo elektřiny a nepotřebuje tak velký jistič jako doposud, může si ho nechat vyměnit. V tom případě pro něj bude distributor v elektrickém vedení rezervovat méně energie a tento poplatek sníží.

3. tip: Chytré vytápění a efektivní větrání

Největší tepelné ztráty vznikají při větrání dlouhodobě pootevřenými okny. Větrejte proto krátce, ale intenzivně. Chytře lze vyřešit rovněž vzduchotechnické systémy v podniku, které je možné vybavit elektromotory s plynulou změnou otáček. „Objem větracího vzduchu se dá pružně přizpůsobovat potřebám provozu. Například kanceláře lze větrat dle koncentrace CO2, ne podle natvrdo nastavených parametrů,“ konstatuje Karel Srdečný ze společnosti Ekowatt.

Pro vytápění se podnikatelům může vyplatit využití jiného zdroje. „V budovách obvykle platí, že elektřina je dražší než plyn nebo teplo z vlastní kotelny. Zamyslete se, zda by nešlo pro vytápění a ohřev vody nahradit elektřinu něčím jiným. A jestliže odebíráte teplo z teplárny, může mít odpojení a výstavba vlastní kotelny velmi zajímavou návratnost,“ upřesňuje Srdečný.

4. tip: Zajistěte úsporné osvětlení

V místnostech, kde se osvětlení právě nevyužívá, by mělo být vypnuto. Řešením může být instalace pohybových snímačů, které prostor osvětlí pouze v případě potřeby. Společnost E.ON v rámci služby Úsporné osvětlovací systémy nabízí podnikatelům vypracování návrhu na modernizaci osvětlení pracovních prostor, který spočívá ve využití automatické regulace. „Firmy mohou ušetřit až 75 % svých nákladů na svícení, přičemž reálné úspory přesahují i 200 tisíc korun ročně,“ dodává Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

5. tip: Radiátor nemá sloužit jako úložný prostor

Topná tělesa by neměla být pokrytá oblečením ani jinými věcmi. Pokud dáváme na radiátor oblečení nebo další předměty, vytvoří překážku, která zabraňuje teplu dostat se do místnosti. Pokud chceme předejít zbytečnému přetápění, měli bychom usilovat o rovnoměrné rozložení tepla, díky čemuž lze ušetřit.

V kanceláři může být řešením vymezení dostatečného prostoru pro odkládání věcí. Vytvořte pro pracovníky v interiéru dostatek odkládacích ploch nebo na problém upozorněte vyvěšením zákazu.

6. tip: Izolace oken se vyplatí

Okny může unikat až 40 % tepla. Stará, tepelně nevyhovující okna je vhodné vyměnit za nová s izolačními dvojskly. Pokud ale nechcete investovat do nových oken, zvažte alespoň izolaci těch stávajících. Ta je potřebná zejména v případě starých dřevěných oken, která příliš netěsní. Po nějakém čase v nich vznikají mezery, kterými se do místností dostává chladný vzduch. K izolaci slouží izolační pásky, jež efektivně zabrání většímu úniku tepla.

7. tip: Úsporné spotřebiče a „stand-by“ režim

Pokud vybavujete kanceláře novými spotřebiči, upřednostněte ty, které jsou označené jako energeticky úsporné. To mohou být populární LCD obrazovky nebo další technické vymoženosti. Při jejich nákupu naleznete důležité údaje o spotřebě na energetickém štítku, nejúspornější elektrospotřebiče mají označení A+++, případně A++.

Spotřebiče se vyplatí vypínat. Spotřeba přístrojů v takzvaném „stand-by“ režimu se může zdát zanedbatelná, činí asi 3 až 5 W/h. Pokud ale sečteme hodnoty všech používaných spotřebičů ve firmě a vynásobíme je počtem hodin jejich přepnutí do pohotovostního režimu, připravíme se o několik tisíc korun ročně. A čím jsou spotřebiče starší, tím vyšší mají spotřebu. Přitom je stačí vypnout síťovým vypínačem nebo odpojením ze zásuvky. Tím se vyhneme též riziku možného zkratu, nebo dokonce požáru, který mohou způsobit elektrické přístroje zapojené v zásuvce.

8. tip: Využijte dotace

Podnikatelé, kteří chtějí ve firmě zavést rozsáhlejší úsporná opatření, avšak nedisponují prostředky na výměnu starých technologií, mohou využít také některý z dotačních programů. „Ve chvíli, kdy kotelna nebo jiný systém začíná dosluhovat a je třeba připravit se na jeho výměnu, bývá dobré zvážit použití moderní, efektivní technologie. Zde se vyplatí využít dotace z fondů EU, což může výrazně vylepšit ekonomiku projektu,“ dodává Karel Srdečný.

Podporu na omezování výdajů za energie v podnicích poskytuje například Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Program Úspory energie je určený jak pro malé a střední podniky, tak i velké firmy, a do roku 2020 rozdělí téměř 20,5 mld. Kč.


Zdroj: LESENSKY.CZ

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE