Reálně si letos Evropané pohorší

17.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise předpokládá, že v 16 zemích EU v letošním roce dojde k reálnému poklesu mezd. Za svoji mzdu nebo plat si většina Evropanů koupí méně než v minulém roce. Inflace ve většině zemí je vyšší než nominální růst mezd.

Zaměstnanci, kteří mají stejnou mzdu jako v minulém roce, jsou na tom ve všech členských zemích reálně hůře. Inflace je vždy nepřítelem mezd a platů. V některých zemích navíc došlo ke zvýšení přímých daní. Někteří zaměstnanci mají tak sice stejnou hrubou mzdu, ale na bankovní účet obdrží nižší částku, protože odvedou více na přímých daních (dani z příjmu fyzických osob, sociálním a zdravotním pojištění). Důvodů, proč si většina Evropanů za svůj měsíční příjem koupí méně zboží a služeb je tedy více.

  • Jestliže se čistá mzda zaměstnance nezvýší o vyšší částku, než jaká je meziroční inflace, tak si reálně pohorší. I když si to mnozí zaměstnanci neuvědomují, tak inflace ovlivňuje jejich životní úroveň více, než se připouští.

Vyšší nepřímé daně – inflační tlaky

Inflační tlaky v Evropě způsobují i vyšší nepřímé daně. V posledních několika málo letech většina evropských zemí z důvodu rostoucího zadlužení zvýšila sazby DPH. Přestože je pro domácí ekonomiku příznivější zvyšování nepřímých daní než přímých daní, tak jsou nepřímé daně v Evropě vysoké. Ze zvyšování DPH v posledních letech neměla radost peněženka občanů, protože vyšší DPH působí inflační tlaky. Každý nákup je díky vyšší DPH dražší. Každoročně vyzrát nad inflací není rozhodně snadné. Zvýšení sazeb DPH tak nedoléhá pouze na firmy, které musí počítat s nižší poptávkou, ale i domácnosti.

Pokles reálných mezd v EU o 0,5 %

Evropská komise předpokládá, že za rok 2012 poklesnou reálné mzdy za celou Evropskou unii o 0,5 %. V 16 z 27 členských zemí EU si přitom občané reálně pohorší.

  • Nejvíce si meziročně pohorší Řekové (reálně mzdy v průměru poklesnou dokonce o 7,5 %), Portugalci (o 6,1 %). S reálným poklesem mezd a platů musí však již druhým rokem po sobě počítat např. i Nizozemci, Dánové či Britové.
  • Alespoň o jedno procento si meziročně reálně pohorší pouze Bulhaři (o 2,7 %), Švédové (o 1,7 %), Rakušané (o 1,2 %) a Poláci (o 1,0 %).

Mzdy se zvyšují opatrně

Přestože míra inflace bude ve většině evropských zemí o něco vyšší než v minulých letech, jedním z důvodů je i zvyšování daňové zátěže, tak bude míra inflace v zemích EU oproti ostatním zemím světa nízká. Vždyť meziroční průměrná inflace v EU (červenec 2011 až červenec 2012) dosahuje 2,5 %.

  • Mnohé evropské země však musí výrazně šetřit a snižují nominální mzdy ve veřejném sektoru (např. Řecko či Španělsko).
  • Mnohé firmy mají obavy z budoucnosti, a proto nezvyšují mzdy svým zaměstnancům.

Mzdy a platy v členských zemích v letošním roce se zvyšují velmi opatrně. Mnoho zaměstnanců má nominální mzdu dokonce nižší než v minulosti. V evropských zemích s vyšší nezaměstnaností (především v jihoevropských zemích EU), tak přijímají zaměstnavatelé často nové zaměstnance za nižší nástupní mzdy než v minulosti. Zaměstnanci v zemích s vyšší nezaměstnaností jsou ochotni pracovat z důvodu ekonomické krize za nižší mzdu.

Reálná změna průměrné mzdy v roce 2012 (prognóza Evropské komise)

Země Reálný růst/pokles průměrné mzdy
Bulharsko 2,7
Švédsko 1,7
Rakousko 1,2
Polsko 1,0
Belgie 0,3
Německo 0,3
Finsko 0,2
Rumunsko 0,1
Francie 0,0
EU -0,5
Velká Británie -0,5
Nizozemí -0,6
Slovensko -0,6
Dánsko -0,9
Česko -1,3
Itálie -1,7
Španělsko -1,7
Maďarsko -1,8
Irsko -2,5
Portugalsko -6,1
Řecko -7,5

Prameny: Hans Boeckler Stiftung, Boeckler Impuls Nr. 13/2012 „Europas Löhne im Abwärtssog“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola