Ekonomika bude zpomalovat po zbytek roku

16.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Předběžné údaje o vývoji tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle analytiků oslovených ČTK naznačují, že česká ekonomika bude zpomalovat po zbytek roku. Někteří ekonomové dokonce nevylučují mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu.

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu (HDP) činil 0,2 procenta. Zdrojem růstu zůstává i přes částečné zpomalení zahraniční obchod, opačně působil pokles výdajů na konečnou spotřebu.

"Druhá polovina roku může přinést další zpomalení růstu ekonomiky a nelze vyloučit ani mezičtvrtletní pokles HDP. Řada indikátorů naznačuje, že ochlazování ekonomické aktivity v eurozóně a USA pokračuje. Nestabilita na finanční trzích může situaci dále zhoršit," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok počítá s růstem ekonomiky o 2,1 procenta.

Motorem ekonomiky přitom podle Marka zůstává vývoz. "Potíž je v tom, že vnější růstový impuls ztrácí na síle. Ekonomika eurozóny zpomaluje, její periferie bojuje s dluhovou krizí a německá ekonomika již také vykazuje známky ochlazení," upozornil. V Německu meziroční růst HDP zpomalil ze 4,7 procenta v prvním čtvrtletí na 2,7 procenta ve druhém čtvrtletí. V Rakousku růst HDP klesl ze 4,2 na 3,7 procenta, na Slovensku z 3,5 na 3,3 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita