Důvěra v českou ekonomiku se nepatrně snížila

25.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červenci meziměsíčně mírně snížila, její souhrnný ukazatel proti předchozímu měsíci klesl o 0,5 bodu. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 2,8 bodu nižší. Ve srovnání s hodnotami v období recese, tedy ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009, je však značně vyšší. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila, důvěra spotřebitelů byla naopak vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Indikátor důvěry podnikatelů se v červenci meziměsíčně snížil o jeden bod. Důvěra se snížila v průmyslu, ve vybraných službách a v obchodě; ve stavebnictví se mírně zvýšila. Ve srovnání s hodnotou v loňském červenci je důvěra podnikatelů o 0,3 bodu nižší. S výjimkou stavebnictví již však všechna sledovaná odvětví překonala pokles z proběhlé recese.

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nepatrně zvýšilo, stále příznivé hodnocení zahraniční poptávky mírně kleslo. Zásoby se podle respondentů nepatrně snížily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci mírně zvýšilo a dosáhlo 84,5 procenta; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,4 měsíce, což je mírně více než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, uvádí ji 40 procent respondentů.

Podle ČSÚ jsou respondenti pro příští tři měsíce opatrní ohledně vývoje výrobní činnosti i poptávky a očekávají zlepšení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v červnu. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 0,7 bodu a oproti hodnotám v loňském červenci je o 1,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je důvěra na výrazně vyšší úrovni a je i vyšší než její dlouhodobý průměr.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita