Týdenní komentář: Problémy Řecka zastiňují pozitivní signály

15.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letošní sklizni, průmyslu v Evropě i americkému obchodu se daří. Změní to nějak problémy řecké ekonomiky?

Pozitivní zprávy z uplynulého týdne

1. Letošní sklizeň obilovin meziročně vyšší
Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta.


2. Přes poblémy EU průmyslová výroba v květnu rostla
Průmyslová výroba v eurozóně v květnu meziměsíčně narostla o 0,1 procenta, zatímco v celé Evropské unii růst činil 0,4 procenta. V dubnu meziměsíční navýšení u unijních zemí platících eurem bylo ve výši 0,2 procenta a v celé "sedmadvacítce" 0,1 procenta.


3. Maloobchodní tržby ve Spojených Státech v červnu nečekaně stouply
Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červnu nečekaně zvýšily o 0,1 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Analytici předpokládali, že tržby stejně jako v předchozím měsíci o 0,1 procenta klesnou.



Negativní zprávy z uplynulého týdne

1. Nedohoda na nové záchraně Řecka
Eurozóna se zatím na detailech nového záchranného programu pro zadlužené Řecko nedohodla. Připustila pouze možnost prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů či možnost jejich nákupu prostřednictvím současného záchranného fondu (EFSF). Vyplývá to z tiskového prohlášení po schůzce ministrů financí eurozóny. Řecko potřebuje další peníze do poloviny září, jinak mu opět hrozí bankrot.


2. Víkendové bouřky způsobily škody v desítkách mil.Kč
Škody, které klienti nahlásili pojišťovnám po víkendové bouřce a krupobití, stouply na několik desítek milionů korun. Nejpostiženějším regionem jsou jižní Čechy, nejvíce škod způsobily kroupy na karosériích automobilů. U nemovitostí jsou to především škody na fasádách, omítkách, oknech nebo venkovních žaluziích, sklenících či na střešní krytině.


3. První varování před snížením ratingu USA
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service jako první z velkých agentur zařadila rating Spojených států do režimu pozorování s možností jeho snížení. Znamená to, že Spojené státy by o nejvyšší možný rating Aaa mohly přijít už v horizontu několika týdnů. Amerika může ceněný rating ztratit kvůli tomu, že se její politici stále nedohodli na zvýšení stropu pro zadlužení.



Pozitivní / negativní zprávy jak pro koho

1. Podíl rodin s mobilem je v Česku největší v EU
V Česku má zhruba 96 procent domácností přístup k nejméně jednomu mobilnímu telefonu. To je společně s Dánskem, Švédskem, Nizozemskem a Finskem vůbec nejvíce z celé Evropské unie. Ukázala to data ze zveřejněného průzkumu Eurobarometr.


2. Konec reklamy na ČT1 a ČT24
Česká televize bude moci vysílat reklamu pouze na kanálech ČT2 a ČT4, reklama tak zmizí z ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24. Vyplývá to z novely zákona o ČT, který včera schválila Poslanecká sněmovna. Výnosy z reklamy na ČT2 půjdou Státnímu fondu kultury, peníze z reklamy na ČT4 budou sloužit výrobě sportovních pořadů.


3. Občané EU budou moci nakupovat státní půdu
Vláda schválila novelu zákona, která umožní prodej státní zemědělské půdy jen občanům členských států Evropské unie a zemí Evropského hospodářského prostoru. Materiál souvisí s novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince. Zákaz prodeje půdy cizincům si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem května.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík