Poradna: Faktura od slovenského neplátce DPH

30.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Co když českému plátci daně z přidané hodnoty přijde faktura od slovenského partnera, neplátce daně z přidané hodnoty?


Faktura od slovenského neplátce

Otázka: Můžete mi prosím poradit ohledně DPH. Jsme s.r.o., plátci DPH a nyní jsme obdrželi fakturu od slovenského podnikatele (OSVČ) neplátce DPH za provedené stavební práce. Promítne se mi tato situace do přiznání k DPH, které řádky přiznání a na základě kterého paragrafu zákona?

Odpověď: Dle § 1 odst. b) zákona o dani z příjmů je předmětem daně poskytnutí služby za úplatu osobou povinnou k dani v rámci uskutečňování ekonomické činnosti, s místem plnění v tuzemsku. V uvedeném případě se jedná o plnění s místem plnění v tuzemsku a slovenskému podnikateli vzniká ke dni poskytnutí služby povinnost se registrovat jako plátce DPH na Slovensku. Máte tedy fakturu od slovenského podnikatele, plátce DPH a jste povinni z tohoto plnění odvést DPH (ř. 5 přiznání) a uplatníte zároveň nárok na odpočet (reverse charge) (ř. 43 přiznání).


Provize za zprostředkování osobám bez ŽL

Otázka: Začínám podnikat a chci pod sebou mít tým obchodních zástupců - někteří IČ, jiní fyz. osoby bez živnostenského listu. Potřebuji jim zúčtovat provizi za zprostředkování obchodu. Jak se toto v daňové evidenci dělá? Vystavuji faktury s mínusem (dobropis) nebo mi živnostníci vystavují faktury sami a já jim je proplácím? A jak je to u fyzických osob bez živnostenského listu?

Odpověď: Osoby se živnostenským listem Vám vystaví fakturu. Fakturu mohou vystavit po dohodě s Vámi, dle podkladů, které jim dodáte (přehled uskutečněných obchodů, výše nároku na provizi apod.). U osob bez živnostenského listu je třeba zkoumat, zda nedochází k porušení živnostenského zákona. Pokud se u těchto osob jedná o soustavnou činnost za účelem dosažení zisku, jsou povinni mít živnostenský list. Pokud by se však jednalo o jednorázové zprostředkování, živnostenský list mít nemusí a příjem pak tato osoba zdaní jako ostatní příjem dle § 10 ve svém daňovém přiznání.


Odpočet DPH z provozních výdajů

Otázka: Chtěl bych se zeptat na odpočet DPH. Jedná se mi konkrétně o výdaje na provoz firmy. Přesněji položky: platba za vedení účtu, platba za vvtvoření vizitek, koupě počítače. Chápu to tak, že se jedná o výdaje na provoz firmy a tedy si mohu nechat vrátit DPH. Pouze u počítače se mi bude vracet tři roky. Z jazyka zákona moudrý nejsem.

Odpověď: Ano, chápete to správně. Odpočet DPH můžete uplatnit na základě daňového dokladu, který obsahuje náležitosti předepsané zákonem o DPH §28 odst. 2, resp. 4. U plateb za vedení účtu daňový doklad pravděpodobně neobdržíte, jedná se o plnění osvobozené od DPH a ani bance DPH neplatíte. Při nákupu počítače od plátce DPH obdržíte daňový doklad s vyčíslenou DPH a odpočet DPH uplatníte celý najednou.

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT