Květnová inflace podle odhadů stoupla na 1,8 %

09.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v květnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle odhadů analytiků by meziroční inflace měla vzrůst na 1,8 procenta z dubnových 1,6 procenta. Za růstem cen bylo podle ekonomů především zdražení potravin.

"Po sérii poklesů meziroční inflace je vysoce pravděpodobné, že květen znamenal obrat. Za vzestupem cen stály potraviny," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj ale květen není posledním měsícem vzestupu. "Vyšší ceny zemního plynu budou hlavním faktorem návratu meziroční inflace na hranici dvou procent, k němuž podle našeho očekávání dojde v červenci," dodal.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka tlačí inflaci nahoru potraviny, především pečivo. Dozvuky růstu cen se dají čekat i u tabákových výrobků, pohonných hmot a sezónního zboží. "V nejbližších měsících navíc musíme počítat se zdražením zemního plynu pro domácnosti. ČNB i nadále nemusí pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb, nicméně rostoucí maloobchodní tržby se zřejmě již dostávají do její pozornosti," uvedl.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je dopad vyšších cen ropy a potravin z části tlumen posílením české koruny. Koncem roku by se podle něj míra inflace měla nacházet poblíž 2,5 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita