Společníci možná nebudou ručit do výše podílu, ale celým svým majetkem

19.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Velkou výhodou společností s ručením omezeným je fakt, že společníci neručí jako v případě živnostníků celým svým majetkem, ale jen do výše svého podílu. Tedy řádově "jen" v desítkách tisíc korun. To by se mělo do budoucna změnit.

Podle § 108 obchodního zákoníku musí mít každá společnost s ručením omezeným základní kapitál alespoň ve výši 200 000 Kč. S tím, že tyto peníze nemusí ležet někde na účtu, ale po zápisu do obchodního rejstříku je možné s nimi volně nakládat. Společnost si tak za ně může koupit například firemní auto. Podle § 105 obchodního zákoníku společníci ručí za závazky společnosti, dokud nebylo zapsáno splacení vkladů do obchodního rejstříku. Tedy v okamžiku zápisu splacení vkladů do obchodního rejstříku ručí společnost a ne společník jako takový.


Základní kapitál 200 tis. Kč se zruší

Ministr Jiří Pospíšil představil změny v obchodním zákoníku, které jsou dlouhodobě proklamované. Jde především o to, že při zakládání společnosti s ručením omezeným by již podnikatelé v budoucnu neměli povinnost skládat kapitál 200.000 korun. Ručení by se tak přeneslo na majetek společníků, to ale pouze za předpokladu, že by společníci zavinili úpadek společnosti. Nový zákon by tak měl motivovat manažery k rozumnému riziku - pokud budou jednat v zájmu firmy, obezřetně a informovaně, neponesou odpovědnost za výsledek. Naopak člen statutárního orgánu bude muset zaplatit věřitelům ze svých peněz, pokud svými špatnými rozhodnutími přivedl společnost do úpadku, nebo mu nezabránil.

Další pojistkou má být test insolvence, na základě kterého společnost nebude moci vyplatit žádné peníze, pokud by si tím přivodila úpadek a ohrozila věřitele.


Různé formy podílů

V souvislosti se společnostmi s ručením omezeným upravuje zákon nově také podmínky pro získávání podílů ve firmě. Doposud mají všichni společníci podíly spojené se stejnými právy a povinnostmi. V budoucnu by měli mít možnost si vybrat z různých druhů, které by se od sebe lišily jako akcie. Existovat tak budou prioritní podíly či podíly s právem nebo bez práva hlasovat. Podle hlavního autora zákona Bohumila Havla má toto opatření napomoci například při získávání investorů, kteří se zajímají pouze o určitou část firmy. Dává také podnikatelům větší volnost při rozhodování.

Autor článku

Karel Pospíšilík